Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Mogen we door verplichting mondmaskers straks dichter bij elkaar zitten in filmzaal en theater?

Mogen we door verplichting mondmaskers straks dichter bij elkaar zitten in filmzaal en theater?
Beeld ANP XTRA

Het GEES-advies dat vroeg om een verplichting van mondmaskers, geeft de overheden ook toelating om mensen daardoor dichter bij elkaar te zetten in theaters of cinema’s. 1,5 meter wordt dan 1,2 meter. Dat zegt Johnny Thijs, en andere GEES-leden bevestigen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is voorstander en wil nog verder gaan.

Johnny Thijs, voorzitter van Electrabel en lid van exit-groep GEES, zegt dat de mondmaskerverplichting in bioscopen en cultuurhuizen ook toelaat om een versoepeling door te voeren. “In ons advies staat ook dat ze de afstand kunnen terugbrengen van 1,5 naar 1,2 meter. Daardoor kunnen ze elke rij gebruiken.”

De GEES gebruikt in haar adviezen algemene bewoordingen, waarmee de politiek aan de slag kan. Volgens een bron in de GEES zou de inkorting van de fysieke afstand tot 1,2 meter daarom gelden ‘voor plaatsen waar je zit en blijft zitten’. 

De versoepeling kan zo goed nieuws zijn voor cultuurhuizen en bioscopen, die weliswaar mondmaskers moeten verplichten, maar toch hun zalen iets meer kunnen vullen. Het risico op virusverspreiding zou kleiner zijn, omdat mensen achter en naast elkaar zitten en niet met elkaar spreken. Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) hakt de knoop volgende week door op het overlegcomité en de Nationale Veiligheidsraad. 

“Met die mondmaskerverplichting hopen we die 1,5 meter te verminderen tot 1,2 meter of zelfs 1 meter”, zegt Jambons woordvoerder. “De rijen in cultuurzalen staan iets dichter bij elkaar dan in bioscopen, maar dan moeten we eerst weten of de experten dat oké vinden.” 

Jambon overlegt hierover op dinsdag ook met zijn Franstalige tegenhanger, minister van Cultuur Linard (Ecolo). Toen de Nationale Veiligheidsraad in juni de beslissing nam om cultuurevenementen met maximaal 200 bezoekers weer te laten doorgaan, schreef de Franstalige gemeenschap al een protocol dat de fysieke afstand schrapte als de bezoekers mondmaskers droegen. Dat protocol kreeg toen de goedkeuring van de GEES.