Ivoor is out: stropers richten vizier op door Chinezen begeerde schubdieren

De illegale wereldhandel in ivoor is gekrompen, maar de handel in schubdieren is enorm gestegen. Dat zegt een rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) over de illegale handel in wilde dieren, gebaseerd op gegevens van twee jaar geleden. Het rapport benadrukt dan ook een gemeld beeld te moeten schetsen.

‘De beslissing van diverse landen, onder meer China drie jaar geleden, om de handel in ivoor te verbieden, heeft blijkbaar resultaten opgeleverd,’ aldus onderzoekster Angela Me.

‘De ivoorhandel kende tijdens het eerste kwart van het voorbije decennium een piek, maar heeft sindsdien terrein moeten prijsgeven. De prijzen voor illegaal ivoor kenden in China over een periode van vier jaar een halvering.’ Geraamd wordt dat de illegale handel in ivoor jaarlijks een omzet van 354 miljoen euro genereert.

Medicijnen

Tegelijkertijd moet echter worden vastgesteld dat de handel in schubdieren, die in de traditionele Chinese geneeskunde tot allerlei medicijnen worden verwerkt, een sterke opkomst heeft gekend. Ook de illegale trafieken in Europese paling zitten volgens het rapport in stijgende lijn, net zoals de verboden jacht op tijgers.

‘De inbeslagnames van schubdieren, die vooral in Afrika worden gejaagd, hebben op vier jaar tijd en vertienvoudiging gekend,’ zeggen de onderzoekers nog. ‘In deze periode kon een voorraad van 185 ton in beslag genomen. Dat komt neer op ongeveer 370.000 gedode dieren. Het schubdier is ongetwijfeld het wilde zoogdier van momenteel het meest wordt verhandeld.’

De onderzoekers stellen inmiddels al in 150 landen illegale dierenhandelaars te hebben geïdentificeerd. Er wordt aan toegevoegd dat de illegale handel in wilde dieren inmiddels vaak ook een digitaal karakter heeft gekregen. Daarbij bieden handelaars onder meer op allerlei online platformen of applicaties hun illegale producten aan.

Volksgezondheid

Het rapport wijst er verder op dat de voorbije twee decennia de vraag naar tropisch hardhout aanzienlijk is toegenomen. Daarbij benadrukken de onderzoekers dat illegale voorraden Afrikaanse palissander zelfs tot in de reguliere meubelhandel zijn doorgedrongen.

Volgens Ghada Waly, directeur van de UNODC, heeft de illegale handel in dieren een grote impact op diverse aspecten van de maatschappij. ‘Niet alleen de biodiversiteit wordt ondermijnd,’ voert hij aan. ‘Stropers vormen ook een bedreiging voor de veiligheid en de sociaal-economische ontwikkeling.’

‘Bovendien kan de handel in wilde dieren zelfs een bedreiging voor de volksgezondheid vormen en aan de basis van nieuwe pandemieën liggen. Internationale netwerken van criminele bendes plukken de vruchten van de stroperij, maar het is vaak de arme lokale bevolking die daarvoor de prijs betaalt.’

Meer