Direct naar artikelinhoud
Google

Recordboete voor Google Belgium na schending GDPR-richtlijn

Recordboete voor Google Belgium na schending GDPR-richtlijn
Beeld REUTERS

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft Google Belgium een boete van 600.000 euro opgelegd, omdat de zoekmachine het recht van een burger om vergeten te worden niet naleefde. Dat meldt de autoriteit vandaag.

en

De klager, die een publieke functie bekleedt in België, had Google gevraagd om de aan zijn naam gekoppelde zoekresultaten te verwijderen in de zoekmachine. Een aantal artikels linken hem aan een politieke partij, maar dat is ten onrechte, zo zegt de klager. Een tweede deel van de zoekpagina’s betreffen een pesterijklacht die jaren later ongegrond werd verklaard.

Over de artikels met betrekking tot de politieke partij gaf de GBA Google gelijk, omdat de informatie in het algemeen belang was. Maar over de andere artikels oordeelde de GBA dat Google bijzonder nalatig was, aangezien het bedrijf over de bewijzen beschikte dat de informatie verouderd en irrelevant was. 

Het is de hoogste boete die de Gegevensbeschermingsautoriteit tot nu toe oplegde. “Deze beslissing is historisch voor de bescherming van persoonsgegevens in België, niet alleen vanwege het bedrag, maar ook omdat ze ervoor zorgt dat de volledige en effectieve bescherming van de burger wordt gehandhaafd in dossiers van grote internationale groepen, zoals Google, waarvan de structuur zeer complex is”, zegt Hielke Hijmans, voorzitter van de Geschillenkamer.