Direct naar artikelinhoud
Iran

Na reeks mysterieuze explosies nu zeven schepen in brand in Iran

Na reeks mysterieuze explosies nu zeven schepen in brand in Iran
Beeld AFP

Na een reeks mysterieuze explosies in Iran was er gisteren een grote brand in de belangrijke havenstad Bushehr. Daar stonden zeker zeven schepen in vuur en vlam na een ongeluk op een scheepswerf, melden staatsmedia. Er zouden geen slachtoffers zijn. 

en

Het incident volgt op een reeks explosies in onder meer een nucleair complex en een militair terrein bij de hoofdstad Teheran.  De Iraanse autoriteiten spraken over een gaslek in een wapendepot. Maar uit satellietbeelden bleek dat er een rakettenfabriek in de as gelegd was. Verdachte verbouwingen aan diezelfde fabriek leidden in 2015 nog tot een inspectie door het Internationaal Atoomagentschap.

Op 26 juni was er ook een grote stroomonderbreking in de zuidelijke stad Shiraz. Vier dagen later vielen er negentien doden bij een ontploffing in een ziekenhuis in Teheran. Zaterdag was er een gigantische brand op een onbekende locatie in Shiraz en zondag ging er in de stad Ahvaz een elektriciteitscentrale in vlammen op. 

Volgens waarnemers in het Westen gaat het mogelijk om sabotage. Een onbekende groep claimde de verantwoordelijkheid voor de ‘aanslag’ op het nucleaire complex. In de buurt van Bushehr staat de enige kerncentrale van Iran.

Lees ook
Beeld via REUTERS