Feestkilo’s kwijt op één week? Deze Belg test of het kan

Voor de West-Vlaamse Nick Vinckier (25) is geen uitdaging te veel: eerder liet hij alcohol honderd dagen links liggen, bekeek hij het effect van een maand lang sporten en at hij 21 dagen geen suiker, vet en koolhydraten. De laatste test in het rijtje? Nick waagde zichzelf aan het C9-dieet om enkele kilo’s te verliezen.

vwh

Het zogenaamde dieet heet voluit Cleansing 9 en is een kuur die negen dagen duurt. De focus ligt op het ‘detoxen van je lichaam, bijvoorbeeld na een periode met veel eten en drinken zoals de feestdagen. Het programma is heel strikt: de eerste twee dagen mag je proteïneshakes drinken, maar geen vaste voeding eten op enkele soorten fruit en groenten na. Tijdens de rest van de kuur heb je recht op een lichte maaltijd per dag. Het dieet gaat gepaard met lichaamsbeweging: de eerste twee dagen is een half uurtje lichte inspanning voldoende, de overige dagen moet je zweten. De volle negen dagen mag je geen druppel alcohol of frisdrank aanraken.

Drie kilo

Nick schrijft op zijn blog dat de eerste twee dagen zwaar zijn voor wie nog nooit een crashdieet heeft gevolgd. Hij at op dag één alleen maar een kiwi, op dag twee een perzik. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik blij was dat ik op dag drie terug echt kon knabbelen. We zijn dat zodanig gewend dat we er niet bij stil staan”, schrijft hij. Toch hield hij vol en verloor hij op één week drie kilogram en enkele centimeters. “Ondanks het feit dat het raar is om tijdens lunchmomenten met een bekertje te staan shaken, is het een handige methode om na de feestdagen snel terug op je oude gewicht te geraken”, staat er.

Ongezond

Volgens de man is de kuur niet gezond en allesbehalve een wondermiddel. “Hoewel het bedrijf Living Forever heel veel moeite doet om het C9-kuur een ‘cleansing programma’ te noemen en geen ‘crash dieet’, is het dat wel. Het is geen duurzaam dieet. Je kan en mag het niet langer volhouden dan negen dagen. Na het programma pak je de kilo’s snel terug als je vervalt in oude gewoontes. Nick heeft dan ook een wijze raad voor lezers van zijn blog: “Laat je altijd begeleiden door een arts of sportdeskundige. Neem geen onnodige risico’s, luister naar je lichaam en ga nooit onder je BMI. Mager is niet hetzelfde als gezond.”

Eerder wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je eetpatroon plots drastisch omslaan vaak gewoon niet helpt om af te vallen omdat de bacteriën in je darmen behoudsgezind zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer