Op wereldreis in je keuken - Marokkaanse tajine met abrikoos
Ik herinner mij het telefoontje dat ik naar mijn vriend Abdel deed. Wij voetballen samen en hij stoeft al jaren dat zijn mama de beste tajine maakt. Ik heb er helaas nog nooit van kunnen proeven. Ze deelde mij wel met heel veel trots haar recept mee: heerlijke kip met verse groentes en specerijen. Choukrane!
Het coronavirus maakt heel wat reisbestemmingen onbereikbaar deze zomer, gelukkig hoef je niet eens je kot uit om een wereldreis te maken. HLN vroeg de lezers wat de lekkerste bestemmingen ter wereld zijn en 25 dagen lang haalt tv-kok Loïc inspiratie uit die topbestemmingen door culinaire recepten te delen. In ‘Het Laatste Nieuws’ verklapt hij je bovendien elk weekend hoe sommige iconische gerechten écht horen te smaken.
Met deze HLN Zomer Challenges prikkel je vanaf zaterdag 18 juli niet enkel je zintuigen, maar verleg je ook letterlijk je grenzen, in de keuken wel te verstaan. Vandaag trekken we naar Marokko.
INGREDIËNTEN
4 kippenbillen (drumsticks)
een handvol gedroogde abrikozen
4 opgelegde citroenen
1 grote ui
2 vastkokende aardappelen
knoflook
1 dikke wortel
3 pruimtomaten
ras el hanout
komijn
4 saffraandraadjes
kippenbouillon
500 gr griesmeel (couscous)
boter
olijfolie
peper en zout
RECEPT
1. Verwarm een tajine op middelhoog vuur. Kruid de kippenbouten met peper en zout. Bak de kippenbouten aan in een scheutje olijfolie tot de kip kleur heeft.
2. Schil, spoel en snijd twee aardappelen en een dikke wortel in grove stukken. Snijd ook een ui in grove stukken, een teentje look in plakjes en drie pruimtomaten in kwartjes.
3. Verbrijzel 1 el komijnzaad in de vijzel en voeg er 1,5 el ras el hanout aan toe. Meng goed en voeg de saffraandraadjes toe.
4. Haal de kip uit de tajine en stoof de ui, de knoflook en specerijmengeling aan in de tajine. Na een minuutje bakken (als de ui glazig is) mogen de kippenbouten terug in de tajine. Doe er de overige groenten bij.
5. Leg een handvol gedroogde abrikozen erbovenop, en indien je er hebt, vier opgelegde citroenen (zonder het vruchtvlees, enkel de schil) in reepjes gesneden. Bevochtig met een glas kippenbouillon. Sluit de tajine en laat sudderen gedurende 45 minuten op middelmatig vuur.
6. Weeg 500 gr voorgekookt griesmeel (meest voorkomende couscous in de supermarkt) af en doe in een pot of kom die je kan afsluiten. Kruid met een flinke snuif zout en overgiet dan met 550 ml kokend water. Voeg een klontje boter toe, sluit af met een deksel en laat vijf minuten wellen.
7. Serveer de tajine met de couscous.
Klaar voor een nieuwe wereldreis in je keuken? Morgen blijven we in eigen land en maakt Loïc een Belgische specialiteit. Ontdek hier alle bestemmingen. Smakelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
-
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
vtwonen
Stralend schone ramen: met deze tips verban je vegen voorgoed naar het verleden
Een veeg op je pas gewassen raam wekt bij velen instant ergernis op. Maar met deze adviezen van vtwonen.be voorkom je dat al je schoonmaakwerk voor niets is geweest. Zo kun je weer met een voldaan gevoel naar buiten kijken door die streeploze, blinkend propere ramen. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer