© Shutterstock

Brein van kersverse mama’s helemaal anders: zo kunnen ze gedachten van baby lezen

Nieuwe mama’s zien er heel wat anders uit op een hersenscan, zo blijkt uit onderzoek vanuit de Universiteit van Leiden in Nederland. Die veranderingen zorgen ervoor dat de kersverse moeders hun baby’tje beter kunnen inschatten.

mrra

“Ik denk dat elke moeder wel het gevoel heeft dat ze hun baby het best begrijpen. Daar is nu ook wetenschappelijk bewijs voor.” Elseline Hoekzema en haar team vergeleken de hersenscans van 25 moeders en 25 vaders die voor de eerste keer een kindje hadden gekregen met die van kinderloze vaders en moeders. Daaruit bleek dat er wel degelijk grote verschillen waren tussen hun breinen.

“Daardoor begrijpen ze hun baby beter”

De delen van het brein die je gebruikt om de emoties en intenties van anderen te begrijpen, draaiden overuren bij de nieuwe moeders. Ze worden actiever en specifieker gebruikt, zo bleek uit het onderzoek van Hoekzema. De dames kregen foto’s van baby’s voorgeschoteld. Enkel bij het moment waarop ze hun eigen baby zagen, werden die regio’s van de hersenen extra actief die ervoor zorgen dat ze de gedachten van hun kindje beter kunnen begrijpen.

Die delen waren wel heel wat kleiner geworden bij de kersverse mama’s. “Dat klinkt misschien raar, maar volgens ons komt dat door ‘pruning’. Dat wil zeggen dat eerdere verbindingen worden ‘weggesnoeid’, wat spontaan gebeurt en plaats maakt voor andere -op dat moment meer zinvolle- zenuwverbindingen. Dan is er dus minder ruimte nodig en kunnen die delen dus inderdaad kleiner zijn.”

Allemaal dankzij hormonen

Tijdens een zwangerschap verandert er heel wat aan de toekomstige mama haar hormonen. Volgens Hoekzema zijn het die hormonale wijzigingen die ook de veranderingen in hun brein triggeren. Dat kan meteen ook een verklaring zijn, waarom op de hersenscans van de toekomstige papa’s niets gelijkaardigs te zien is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer