Direct naar artikelinhoud
De beste Belgische platen

Deze Belgische platen hebben uw top van de ‘21 Beste’ net niet gehaald

AmenRa.Beeld rv Stefaan Temmerman

De hele zomer lang kiest De Morgen de 21 beste cult-items van de 21ste eeuw. Na de top van de internationale tv-series en de beste boeken, maken we morgen de ‘21 Beste’ Belgische muziekplaten van de 21ste eeuw bekend in de volgorde die u zelf bepaald heeft. Als voorsmaakje voor morgen krijgt u hier alvast de 10 platen die de top net niet gehaald hebben

31. Intergalactic Lovers - Greetings & Salutations

In dit land van experimentele rock en beats, wordt de wonderschone traditie van de belpop nog weleens onderschat. Met het heerlijk melodieuze ‘Greetings & Salutations’ (2011) bewezen Intergalactic Lovers dat ze hun plek in die eregalerij wel verdiend hebben, met debuutsingle ‘Delay’ als klassieker in wording. De band met frontvrouw Lara Chedraoui is sindsdien een blijvertje geworden aan het vaderlandse popfirmament en dat is helemaal prima zo.

Intergalactic Lovers.Beeld Intergalactic Lovers

30. Isbells – Isbells

Was Isbells geen band uit Leuven, maar uit pakweg Tucson, Arizona, dan bezongen we nu de Americana-kwaliteiten van deze fijnbesnaarde folkpoppers rond singer-songwriter Gaëtan Vandewoude. Luister naar nummers als ‘Reunite’ of ‘Time’s Ticking’ en je beseft dat het beste werk op hun debuutalbum ‘Isbells’ (2009) de voet mag zetten naast dat van verstilde geestesgenoten als Fleet Foxes of Great Lake Swimmers van over de oceaan.

Isbells.Beeld photo_news

29. ‘t Hof van Commerce - Rocky 7

Zonder ’t Hof van Commerce geen Brihang of andere in eigen dialect gedrenkte hiphop van hier. Hoogtepunt van hun oeuvre is deze ‘Rocky 7’ met de van assertiviteit zinderende single ‘Kom mor ip’. Commercanten Flip Kowlier, DJ 4T4 en rapper Serge ‘Buuzze’ Buyse duiken sindsdien ook elders op, solo of in andere combinaties.

't Hof van Commerce.Beeld RV - Piet Stellamans

28. Soulwax - Nite Versions

Geen enkele band vond zichzelf zo radicaal én succesvol heruit als Soulwax. Van beloftevolle poprockband ging het naar een van de meest creatieve dj-sets en electrobands ter wereld. De ontpopping voltrok zich op dit album ‘Nite Versions’, een elektronische herinterpretatie van hun vorige plaat, Any Minute Now’. Zelfde plaat, nieuwe band, om het zo maar eens te zeggen. Terwijl het eigenlijk juist andersom is.

Soulwax.Beeld sf

27. AmenRa - Mass VI

Bekentenis: De Morgen houdt van AmenRa. Weinig bands hebben ter redactie zoveel vurige fans rondlopen als deze West-Vlaamse postmetalband. ‘Postmetal’ (loeihardde muziek voor mensen die hebben doorgestudeerd, zeg maar)is niet meteen een genre dat je gauw op de radio zult aantreffen, maar zanger Colin H van Eeckhout & co hebben een trouwe schare muzikale fijnproevers-met-oordopjes. Intussen zijn er al zes gruizige ‘Mass’-platen verschenen (en een live-album). Deze laatste uit 2017 is een goede instapplaat voor AmenRa-neofieten.

AmenRa.Beeld rv Stefaan Temmerman

26. Goose - Bring It On

Voor Soulwax zichzelf heruitvond, was er al Goose. Deze West-Vlamingen wonnen met frisse popmuziek de Rock Rally in 2002, maar toen ze in 2006 eindelijk aan een volwaardige plaat toekwamen, bleek de sound plots veel opwindender, origineler en elektronischer te zijn. Sindsdien zijn ze de vaandeldragers van de Belgische elektropop, befaamd om hun live-optredens die zonder uitzondering in uitbundige spring- en dansfeestjes uitmonden.

GooseBeeld Stefaan Temmerman

25. Warhaus - Warhaus

Als het klinkt als Balthazar en het lijkt op Balthazar, dan is het … soms Warhaus, het solo-avontuur van Maarten Devoldere, bekend van … Balthazar. Bij Warhaus mag Devoldere zijn eigen goesting doen en dat weet het publiek bijna evenzeer te smaken als wat hij met moederband Balthazar verricht. Kan ook te maken hebben met de intrigerende inbreng van ‘Soldiers Heart’-vriendin Sylvie Kreusch.

Warhaus.Beeld © Warhaus

24. Black Box Revelation - Set Your Head On Fire

Tachtig was prachtig, denken ze vast en zeker bij Black Box Revelation. Hun bluesy rammelrock klinkt nog altijd even rechttoe rechtaan als de garagepunk van de eighties. Geen probleem, er zijn slechtere genres om je in te bekwamen. Middels ‘Set Your Head On Fire’ (2007), met radiohit ‘I Think I Like You’, leken ze even op weg naar de internationale doorbraak, maar inmiddels rijpte het besef dat het in de eigen bubbel ook plezant kan zijn.

Black Box Revelation.Beeld Francis Vanhee

23. Soulwax - Any Minute Now

Ha, Soulwax… Het internationale succes van hun tweede en derde carrière als (2 Many) DJ’s en electropoppers zou bijna doen vergeten hoe geweldig en spannend de eerste tijd was, met een prachtplaat als ‘Any Minute Now’. Luister naar de van ambitie vonkende single ‘NY Excuse’ en je kon weten dat het hier niet bij zou blijven. Heerlijke plaat, nog geen spat verouderd.

Soulwax.Beeld sf

22. Whispering Sons – Image

Ze zijn piepjong, maar Whispering Sons klinken alsof ze met een voet in het graf geboren zijn. Je zou hen het late antwoord op Joy Division kunnen noemen, met een streepje Interpol dabei, maar het maakt hen niet minder goed en populair. Op korte tijd is Whispering Sons uitgegroeid tot een van de populairste binnenlandse muziekacts, met dank aan de raadselachtige zang en presence van frontdame Fenne Kuppens. ‘Image’ (2018) is hun eerste volwaardige album.

Whispering Sons.Beeld Michelle Geerardyn

Wie haalt de ‘Beste 21 Belgische platen’? U leest het morgen in De Morgen.