Direct naar artikelinhoud
CoronavirusMigratie

Artsen Zonder Grenzen moet centrum voor coronapatiënten op Lesbos sluiten

De sluiting van het Codiv-19-isolatiecentrum in het Griekse Lesbos kan enorme gevolgen hebben voor de vluchtelingen die er verblijven.Beeld AFP

Artsen Zonder Grenzen (AZG) moeten van de Griekse autoriteiten hun COVID-19-isolatiecentrum sluiten. Volgens de ngo kan dat “vreselijke gevolgen” hebben als er een uitbraak in het vluchtelingenkamp Moria plaatsvindt.

Op 6 mei opende Artsen zonder Grenzen het isolatiecentrum op Lesbos. Het is volgende ngo de enige plaats op het Griekse eiland met voldoende ruimte om mensen van het vluchtelingenkamp met symptomen te isoleren en verzorgen.

Sinds 1 juli kreeg het isolatiecentrum boetes opgelegd en mogelijke strafrechtelijke vervolging door lokale autoriteiten omwille van stedenbouwkundige voorschriften. AZG wijst erop dat het deel uitmaakt van een noodplan dat is opgesteld door de minister van Migratie en dat het als doel heeft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Het is verbazingwekkend dat lokale autoriteiten ons belemmeren terwijl we kwetsbare mensen proberen te beschermen. En net naast ons, in Moria, zien we een enorme schending van de menselijke waardigheid, met duizenden mensen die vastzitten in onmenselijke omstandigheden”, reageert Stephan Oberreit, AZG-hoofd van de missie in Griekenland.

In het vluchtelingenkamp wonen zo’n 15.000 mensen. Ze hebben weinig ruimte en maar een beperkte toegang tot water en zeep. 

 Duitsland neemt 85 vluchtelingkinderen op die nu in Griekse kampen zitten. Ze worden donderdag met negentig familieleden op een vliegtuig naar het Duitse Kassel gezet, zo lieten de Griekse autoriteiten weten.

De verhuizing is onderdeel van het plan om bij elkaar 1600 ontheemden uit overvolle kampen op Griekse eilanden naar landen in de EU te brengen. De operatie is vertraagd door het coronavirus. Tot nu toe zijn ruim tweehonderd vluchtelingen overgebracht naar Duitsland, Zwitserland, Finland en Portugal.

Veel migranten die vooral vanuit Turkije naar Europa willen komen in Griekenland terecht. Ze proberen dat over zee naar West-Europa te komen maar komen vaak niet verder dan een Grieks eiland.