Hoe krijg je een klemmend deksel van een pot toch makkelijk open?
We stonden allemaal al eens oog in oog met een pot in de keuken waarvan je het deksel gewoon niét openkrijgt. Als er dan niemand in de buurt is om jou te helpen en je net die bokaal nodig hebt om je maaltijd af te maken, kan dat serieus tegenvallen. Hoe krijg je dat deksel dan toch nog open? We verzamelden 5 tips om dit vervelende keukenprobleem de wereld uit te helpen.
1. Stevige en/of houten lepels
Selecteer de stevigste lepel uit je bestekschuif en duw hem tussen het deksel en de pot in. Duw telkens met de lepel het deksel wat omhoog en ga zo de hele rand rond, tot je hoort dat het vacuüm ‘popt’. Daarna zou je met gemak het deksel moeten kunnen losdraaien. Lukt het niet met een gewone lepel? Dan kan je altijd een houten exemplaar gebruiken. In dit geval geldt: hoe groter en steviger, hoe beter. Nu ga je niet tussen het deksel en de pot in, maar sla je op het deksel van de pot tot je de ‘pop’ van het vacuüm hoort.
2. Met de harde hand
Deze tip is een klassieker, maar of de methode werkt of niet, hangt af van de details. Hou de pot met je niet-dominante hand ondersteboven, onder een hoek van vijfenveertig graden. Sla dan zo hard als je kan met je vlakke hand tegen de onderkant van de pot, recht in het midden, tot je het vacuüm breekt. Een andere tip in dezelfde categorie die de moeite waard is om eens uit te testen: door een paar keer op het deksel te tikken met een mes of een lepel krijg je hem soms ook al vlot open.
3. Hitte
Schiet je eigen kracht tekort? Doe dan beroep op de kracht van de ‘wetenschap’. Vul een grote kom met heet, maar niet kokend water, hou de pot ondersteboven, zet hem zo enkele minuten in de kom en laat de wetten van de fysica werken. Door de warmte verhoogt de luchtdruk in de pot, waardoor het deksel minder aangezogen wordt. Maar vooral: door de warmte van het water zet het metalen deksel een tikkeltje uit. Daardoor krijg je het gegarandeerd een stuk makkelijker open.
Als je eigen kracht tekortschiet, kan de kracht van de ‘wetenschap’ een goede hulp zijn
4. Haardroger
Misschien niet meteen een attribuut dat standaard rondslingert in je keuken, maar hitte is een goede hulp bij dekselnoodgevallen. Net zoals bij het kokend water uit de tip hierboven, kan je het deksel verwarmen door er zo'n dertig seconden met de haardroger op te blazen. Ook een aansteker kan hiervoor van pas komen, pas dan wel op met de warmte van het deksel. Gebruik achteraf voor de zekerheid een handdoek als je het deksel wil losdraaien én laat het liefst eerst even afkoelen.
5. Extra portie grip
Een extra portie grip is exact wat je mist wanneer je je deksel niet openkrijgt. Té veel handcrème smeren kan in dit scenario dus nadelig zijn. Wil je extra grip krijgen op dat metalen deksel? Probeer eens met een hulpmiddel. Die rubberen handschoenen waarmee je de afwas doet of gewoon een handdoek die je rond het deksel wikkelt. Ook een dikke rubberen elastiek rond de buitenkant van het deksel helpt om het deksel beter te kunnen vastgrijpen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”