Hoe krijg je een klemmend deksel van een pot toch makkelijk open?
We stonden allemaal al eens oog in oog met een pot in de keuken waarvan je het deksel gewoon niét openkrijgt. Als er dan niemand in de buurt is om jou te helpen en je net die bokaal nodig hebt om je maaltijd af te maken, kan dat serieus tegenvallen. Hoe krijg je dat deksel dan toch nog open? We verzamelden 5 tips om dit vervelende keukenprobleem de wereld uit te helpen.
1. Stevige en/of houten lepels
Selecteer de stevigste lepel uit je bestekschuif en duw hem tussen het deksel en de pot in. Duw telkens met de lepel het deksel wat omhoog en ga zo de hele rand rond, tot je hoort dat het vacuüm ‘popt’. Daarna zou je met gemak het deksel moeten kunnen losdraaien. Lukt het niet met een gewone lepel? Dan kan je altijd een houten exemplaar gebruiken. In dit geval geldt: hoe groter en steviger, hoe beter. Nu ga je niet tussen het deksel en de pot in, maar sla je op het deksel van de pot tot je de ‘pop’ van het vacuüm hoort.
2. Met de harde hand
Deze tip is een klassieker, maar of de methode werkt of niet, hangt af van de details. Hou de pot met je niet-dominante hand ondersteboven, onder een hoek van vijfenveertig graden. Sla dan zo hard als je kan met je vlakke hand tegen de onderkant van de pot, recht in het midden, tot je het vacuüm breekt. Een andere tip in dezelfde categorie die de moeite waard is om eens uit te testen: door een paar keer op het deksel te tikken met een mes of een lepel krijg je hem soms ook al vlot open.
3. Hitte
Schiet je eigen kracht tekort? Doe dan beroep op de kracht van de ‘wetenschap’. Vul een grote kom met heet, maar niet kokend water, hou de pot ondersteboven, zet hem zo enkele minuten in de kom en laat de wetten van de fysica werken. Door de warmte verhoogt de luchtdruk in de pot, waardoor het deksel minder aangezogen wordt. Maar vooral: door de warmte van het water zet het metalen deksel een tikkeltje uit. Daardoor krijg je het gegarandeerd een stuk makkelijker open.
Als je eigen kracht tekortschiet, kan de kracht van de ‘wetenschap’ een goede hulp zijn
4. Haardroger
Misschien niet meteen een attribuut dat standaard rondslingert in je keuken, maar hitte is een goede hulp bij dekselnoodgevallen. Net zoals bij het kokend water uit de tip hierboven, kan je het deksel verwarmen door er zo'n dertig seconden met de haardroger op te blazen. Ook een aansteker kan hiervoor van pas komen, pas dan wel op met de warmte van het deksel. Gebruik achteraf voor de zekerheid een handdoek als je het deksel wil losdraaien én laat het liefst eerst even afkoelen.
5. Extra portie grip
Een extra portie grip is exact wat je mist wanneer je je deksel niet openkrijgt. Té veel handcrème smeren kan in dit scenario dus nadelig zijn. Wil je extra grip krijgen op dat metalen deksel? Probeer eens met een hulpmiddel. Die rubberen handschoenen waarmee je de afwas doet of gewoon een handdoek die je rond het deksel wikkelt. Ook een dikke rubberen elastiek rond de buitenkant van het deksel helpt om het deksel beter te kunnen vastgrijpen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
-
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?