Direct naar artikelinhoud
Hitte

Start van mogelijk eerste hittegolf van het jaar

2020-07-31 09:14:27 SCHEVENINGEN - De eerste badgasten hebben zich geinstalleerd op het strand. Het wordt een dag met tropisch strandweer. ANP SEM VAN DER WALBeeld ANP

Vandaag is het startschot van waarschijnlijk de eerste hittegolf van het jaar. Daarvoor moet het in Ukkel vijf opeenvolgende dagen warmer zijn dan 25 graden Celsius, waarvan drie dagen meer dan 30 graden. Voor woensdag verwacht het KMI meer dan 25 graden en tegen donderdag al 30 graden of meer. Vooral zaterdag zou een tropisch warme dag kunnen worden, met 35 graden in de schaduw. We halen vandaag 24 graden aan zee en zo’n 28 graden in het centrum, rond 29 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot soms matig uit het zuidzuidwesten. Op het einde van de namiddag kan de wind op het strand opnieuw van over zee komen. ‘s Nachts blijft het rustig, droog en vrijwel helder. Minima tussen 12 en 17 graden.

Zondag en de daaropvolgende dagen wordt niet meteen veel afkoeling verwacht, waarmee de voorwaarden voor een hittegolf zijn vervuld. Ook regen lijkt niet meteen in aantocht. Het zou daarbij gaan om de eerste hittegolf van 2020. Vorige zomer telde ons land maar liefst drie hittegolven. Eind juli werden zelfs recordtemperaturen van meer dan 40 graden Celsius opgetekend. Maar dit jaar was de maand juli frisser dan gemiddeld. 2020 zou daarmee ook het zesde jaar op rij zijn dat er zich een hittegolf voordoet in ons land. 

De volgende dagen komt warme lucht uit het zuiden naar het land. Ook het feit dat de bodem droog is, wakkert de temperaturen nog aan, merkt VTM-weerman David Dehenauw op. De hitte en droogte kunnen dan misschien positief zijn voor het toerisme aan de kust, voor de natuur is dit minder goed nieuws. De grondwaterstanden stonden al laag op veel plaatsen in Vlaanderen, doordat er de afgelopen jaren te weinig regen is gevallen. Vierhonderd liter op drie jaar tijd om precies te zijn, zegt Dehenauw. Dat haal je niet snel meer in, zelfs als het een nat najaar zou worden. 

Ozon- en hitteplan

En ook voor de mens is het oppassen bij extreme hitte. Die kan uitdroging, krampen tot zelfs een hitteslag veroorzaken. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) heeft de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd. Zon en hoge temperaturen, in combinatie met luchtvervuiling, kunnen de ozonconcentraties doen toenemen. Daarbij wordt afgeraden om zware inspanningen te doen, zoals sporten in de buitenlucht.

Ook de waarschuwingsfase van het Vlaamse Warmteactieplan is in werking getreden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Daarnaast krijgen gemeentes, thuizorgdiensten, woon-zorgcentra, huisartsen, kinderopvangdiensten en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen een herinnering en tips om zich te wapenen tegen warmte. Voor iedereen geldt in elk geval hetzelfde advies: voldoende drinken, jezelf en je huis koel houden, en verzekeren dat ook kinderen of ouderen in de omgeving voldoende drinken en koelte vinden. Zorg ook bij dieren voor de nodige verfrissing. 

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er dit jaar sowieso extra aandacht nodig voor personen die verzwakt zijn door het coronavirus. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten, klinkt het. Omgekeerd zijn personen met hittestress dan weer extra kwetsbaar voor COVID-19.

Donderdag wordt het op vele plaatsen tropisch warm. Het is ook zonnig met slechts enkele hoge wolkensluiers. De maxima schommelen rond 31 à 32 graden op veel plaatsen, in de Kempen kan het lokaal 33 graden worden. Aan de kust kan er in de namiddag een matige zeebries opsteken, waardoor het kwik op het strand blijft steken op zo’n 25 of 26 graden.

Vrijdag blijft het zonnig en wordt het nog warmer. Het wordt zo’n 34 graden in het centrum van het land.

Zaterdag verloopt opnieuw veelal zonnig en droog. De maxima liggen rond 35 à 36 graden in het centrum van het land. Aan zee blijft het koeler met zo’n 28 graden. Ook op zondag wordt het erg warm met maxima rond 33 à 34 graden in het centrum. Opnieuw kunnen er enkele stapelwolken gevormd worden in de loop van de dag. Zeer lokaal is er kans op een warmteonweer, al is de kans eerder beperkt. Aan zee blijft het beduidend koeler met daar maxima rond 24 graden.

Begin volgende week ten slotte lijkt de hitte aan te zullen houden. Op veel plaatsen in het binnenland kan het kwik rond of boven 35 graden uitkomen. De ontwikkeling van een geïsoleerde onweersbui is niet uit te sluiten.