Zedenmagistrate Myriam Claeys is voortrekker van de lessen die alle onderzoeksrechters, raadsheren en andere magistraten moeten volgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Zedenmagistrate Myriam Claeys is voortrekker van de lessen die alle onderzoeksrechters, raadsheren en andere magistraten moeten volgen. © Wouter Van Vaerenbergh

“Juist straffen is moeilijk”: alle rechters moeten verplicht opleiding volgen over seksueel geweld

Elke magistraat moet vanaf nu een opleiding rond seksueel en intrafamiliaal geweld volgen. Daarin leren ze beter om te gaan met slachtoffers en de psychologische
impact van zulke delicate zaken. "Dit zijn complexe dossiers waar véél bij komt kijken", zegt de Gentse substituut-procureur des Konings Myriam Claeys, voortrekker van de opleiding.

5 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    4 jaar geleden
    "Zo werkt ons Rechtssysteem niet" ? Ha zo, dan MOET het zo maar gaan werken want wij betalen veel belastingen ook om o.a. degelijke service te krijgen van Magistratuur !
  • Ludwig VdB

    4 jaar geleden
    Voor elk feit, vanaf eerste aanleg, moet een pc een minimum en maximumstraf voorstellen. Een rechter moet tussen die vorken straffen. Voor elke afwijking hierop, ook voor straffen met uitstel, moet er een duidelijke en aanvaardbare motivatie zijn en de rechter moet een persoonlijke verantwoordelijkheid dragen voor zijn beslissingen buiten de vork. Gevangenissen moeten straffen met 10% kunnen verhogen of verlagen bij slecht of goed gedrag.Correcte en realistische straffen en geen Lejeune.
  • Patrick morel

    4 jaar geleden
    Tussen niet straffen en juist straffen is er een wereld van verschil. Nu voelt het slachtoffer zich meestal gestraft.
  • Nadine Huldemont

    4 jaar geleden
    Het komt er op neer dat ook rechters moeten gestuurd worden. Maar wie zit er eigenlijk achter die sturing ? Die bepaalt dus wat een samenleven mag of niet. En toch beweert men dat er een scheiding is van de machten. Wie maakt wie iets wijs?
  • Kris De Smet

    4 jaar geleden
    Stap 1 in de juiste richting. Top!