Direct naar artikelinhoud
Midden-Oosten

Historische doorbraak is ‘genadeklap’ voor annexatie Palestijnse gebieden

De Amerikaanse president Trump maakte donderdag de deal tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten bekend.Beeld AFP

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) hebben de diplomatieke betrekkingen volledig hersteld in een historisch akkoord. De verrassende aankondiging maakt de Emiraten tot de eerste Golfstaat met diplomatieke relaties met Israël.

“Nu het ijs is gebroken, verwacht ik dat meer Arabische en moslimlanden de UAE zullen volgen”, aldus de Amerikaanse president Donald Trump, die bemiddeld heeft bij deze zogenaamde Abraham-akkoorden.

In de Arabische wereld onderhouden alleen Egypte en Jordanië diplomatieke banden met Israël. De Emiraten hebben Israël nooit volledig willen erkennen wegens de bezetting van Palestijnse gebieden, maar het streng autoritaire Dubai wil zijn internationale imago oppoetsen door zich te profileren als een tolerante, geloofwaardige koploper voor regionale diplomatie.

De historische doorbraak gaat gepaard met het stopzetten van de annexatie van bezette Palestijnse gebieden door Israël. Aan de ene kant is het winst voor de Palestijnen dat de annexatieplannen voor nu van de baan zijn, maar ze zijn ontstemd dat hun invloed op de Emiraten dusdanig is verminderd dat Abu Dhabi afstapt van de oude consensus dat er eerst een vredesakkoord dat voorziet in een onafhankelijke Palestijnse staat moet liggen, voordat Arabische landen hun relaties met Israël normaliseren.

De afgelopen jaren zijn de informele betrekkingen tussen verschillende Arabische Golfstaten en Israël echter in stilte verbeterd, mede door een gedeelde afkeer van Iran en de Libanese militante groep Hezbollah. Ook vinden Arabische prinsen Israël aan hun zijde als het gaat om het inperken van de invloed van islamitische groeperingen zoals de Moslimbroeders en de militante Hamas.

Voor een Palestijnse staat biedt het huidige akkoord volgens de UAE-ambassadeur in de Verenigde Staten Youssef Al Otaiba nog steeds ruimte, zeker nu de Israëlische annexatieplannen ‘de genadeklap’ hebben gekregen. Daarom dringen de Emiraten bij de nieuwe vrienden in Jeruzalem en de oude Palestijnse broeders aan op hervatting van vredesonderhandelingen.

Van die bevoogdende houding zijn de Palestijnse autoriteiten niet gediend. “Doe alsjeblieft niet alsof je ons een dienst bewijst,” aldus een hoge Palestijnse ambtenaar Hanan Ashrawi in een reactie op Twitter. Een woordvoerder voor de extremistische groepering Hamas, die de Gazastrook grotendeels onder controle heeft, zegt dat de UAE de Palestijnen “een mes in de rug hebben gestoken”.

Het stopzetten van de annexatie verandert in de praktijk weinig voor hen. Israël heeft de Westelijke Jordaanoever grotendeels onder controle en bouwt daar wijken voor 500.000 Joodse kolonisten, terwijl de Palestijnen slechts autonomie hebben in een aantal versnipperde gebiedjes.