Direct naar artikelinhoud
Wit-Rusland

Grootste protest sinds verkiezingen in Minsk: tienduizenden betogers op de been

Grootste protest sinds verkiezingen in Minsk: tienduizenden betogers op de been
Beeld REUTERS

Tienduizenden aanhangers van de Wit-Russische oppositie zijn vandaag in de hoofdstad Minsk bijeengekomen om deel te nemen aan een ‘Mars voor de Vrijheid’ na de betwiste herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Ook demonstreren ze tegen politiegeweld.

en

Het gaat om het grootste protest tot nu toe sinds de verkiezingen van vorige week zondag. De hele week zijn er al demonstraties in het land.

Veel betogers droegen bloemen en ballonnen bij zich. Ook waren velen in het wit gekleed, de kleur die symbool is geworden voor de oppositiebeweging. Demonstranten hielden verder borden vast met slogans als ‘Wij zijn tegen geweld’ en ‘Loekasjenko moet zich verantwoorden voor de martelingen en de doden’.

Het protest begon vlak nadat Loekasjenko een bijeenkomst hield voor zijn aanhang in het centrum van Minsk. Hij spoorde zijn supporters aan om het land te redden van de ondergang. Het was voor het eerst sinds de protesten losbarstten dat er ook een pro-Loekasjenkobetoging plaatsvond in Minsk. De Russische nieuwszender RT berichtte vandaag vanaf het plein, maar toonde alleen beelden van een verlaten plein en meldde dat er vrijwel niemand te zien was. Sputnik, een andere Russische nieuwszender, maakt daarentegen wel melding van zo’n 3.000 aanwezige aanhangers. 

Loekasjenko, ook wel bekend als de laatste dictator van Europa, won de stembusgang volgens de nationale kiescommissie met meer dan 80 procent van de stemmen. De verkiezingen zouden gepaard zijn gegaan met grootschalige fraude. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja en haar aanhang eisen een hertelling van de stemmen.

Lees ook
Beeld AFP
Lees ook
Beeld AFP
Lees ook
Beeld AFP