Natuurhulpcentrum moet uitrukken met kajak voor vastgevroren gans

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum hebben in Maaseik een vastgevroren gans uit zijn benarde positie bevrijd. Het dier zat met zijn veren vast aan het ijs op een grindplas. Zijn redder voer met een kajak tot bij het dier en de onderkoelde gans kon uiteindelijk opwarmen in de afdeling intensieve zorgen.

mce

“In normale omstandigheden houden watervogels een ‘wak’ ijsvrij. Dat doen ze door in groep op één plaats rond te zwemmen zodat het water daar niet bevriest. Watervogels die letterlijk vastvriezen, dat gebeurt gelukkig niet snel, maar verzwakte watervogels die op het ijs rusten kunnen met de veren van hun buik wel blijven vastkleven aan het ijs. Wanneer die dieren niet snel geholpen worden, dreigen ze te onderkoelen”, laat het centrum weten op zijn website.

© Natuurhulpcentrum

Tip

“Wie een vogel aantreft die langdurig stilzit op het ijs kan er best eerst een tak of steen naartoe glijden. Als de vogel daardoor nog niet opstaat, neemt u best contact op met het Natuurhulpcentrum. Door de koude willen vogels immers hun energie sparen en bewegen ze daardoor wat minder dan normaal”, geeft het Natuurhulpcentrum nog een tip.

© Natuurhulpcentrum

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer