Duitse vakbond wil vierdaagse werkweek doordrukken

Een vierdaagse werkweek kan een oplossing zijn om de Duitse werkgelegenheid te redden. Dat heeft IG Metall, de grootste vakbond van Duitsland, gemeld. De vakbond wijst erop dat maatregelen nodig zijn, aangezien de economische situatie door de coronapandemie is verslechterd.

IG Metall vertegenwoordigt werknemers uit de Duitse metaalindustrie en wordt als de grootste vakbond van Europa beschouwd.

‘De vierdaagse week zou een reactie zijn op structurele veranderingen die sectoren zoals de auto-industrie laten optekenen,’ betoogd Jörg Hofmann, voorzitter van IG Metall. ‘Met een inkorting van de werkweek kunnen industriële banen worden gered in plaats van geschrapt.’

‘Om de vierdaagse week voor werknemers op de lange termijn levensvatbaar te maken, moet een salariscompensatie worden overwogen,’ erkent Hofmann.

Volgens de vakbondsvoorzitter zijn vele bedrijven bereid om de werktijden van hun personeel te verminderen om ontslagen te kunnen vermijden. Ze moeten immers minder vrezen voor een verlies aan arbeidskrachten en expertise. Bovendien hoeven ze ook geen onkosten voor een sociaal plan te voorzien. Tenslotte hebben afvloeiingen geen goede impact op het imago van de ondernemingen.

Bedrijven zoals Bosch, ZF Friedrichshafen en Daimler hebben trouwens deze zomer al afspraken in die richting gemaakt. De vierdaagse week zou kunnen worden besproken in de volgende onderhandelingsronde binnen de sectoren metaal en elektrotechniek, die volgend jaar van start gaat.

Nuluren

De Duitse politieke partij Die Linke eist de introductie van een werkweek van dertig uur. ‘Dit moet meer mogelijkheden vrijmaken voor het gezin, de politieke betrokkenheid en de vrije tijd,’ aldus Katja Kipping, voorzitter van Die Linke.

‘De nieuwe digitale technologieën kunnen het menselijk werk gemakkelijker maken en een efficiëntere productie bewerkstelligen. Dat creëert ruimte voor een werkweek van dertig uur. De nieuwe digitale technologieën mogen echter niet tot een condensatie van werk leiden en de stress en controle door het management opvoeren.’

Die Linke waarschuwt daarbij ook dat een verdere verschuiving naar nulurencontracten moet worden gestopt.

Meer