Direct naar artikelinhoud
China

China onthult nieuw wapensysteem in oplopende spanningen met Taiwan

Onafhankelijkheidsvlaggen in Taipei, de hoofdstad van Taiwan.Beeld EPA

China heeft een nieuw wapensysteem naar buiten gebracht enkele dagen nadat Taiwan een wapendeal van 52 miljard euro heeft afgesloten met Washington. De spanningen tussen de volksrepubliek en de staat lijken daarmee nog hoger op te lopen. Dat schrijft The Guardian.

De Chinese staatstelevisie bracht deze week verslag uit van de Tianlei 500, een nieuw raketsysteem dat munitie tot 500 kilogram zeer nauwkeurig kan afvuren. Het bericht kwam er enkele dagen na het belangrijkste bezoek in vier decennia van de Verenigde Staten aan Taiwan. Op die bijeenkomst werd een wapendeal afgesloten waarmee Taiwan voor 52 miljard euro aan staaljagers kon kopen van de VS. 

Dat akkoord viel niet in goede aarde bij de Volksrepubliek China, die Taiwan nog steeds als provincie beschouwt. Peking waarschuwde de VS om “niet met vuur te spelen”. De Taiwanese premier Tsai Ing-wen was echter tevreden over de Amerikaanse hulp en de mogelijkheid om de verdediging van het eiland te versterken. 

Sinds haar herverkiezing dit jaar heeft de Taiwanese premier al hard geijverd voor de soevereiniteit van het eiland. Gisteren nog kondigde de Taiwanese regering aan dat ze extra stappen zouden nemen om mensen uit Hongkong grondiger te screenen om “infiltratie, Verenigd Front (de Chinese communistische partij, red.), verstoring en spionageactiviteiten buiten te houden.”

China en Taiwan

Hiermee lopen de langdurende spanningen tussen China en Taiwan nog hoger op. Taiwan beschouwt zichzelf als een zelfstandige staat, maar China weigert die onafhankelijkheid te accepteren. Volgens Peking is het eiland een provincie die opnieuw onderdeel moet worden van China. Peking is in al die tijd nooit bang geweest om geweld te gebruiken om Taiwan onder de knoet te houden. Ook nu zijn de militaire activiteiten opnieuw opgevoerd.

Ook andere verschillende partijen zijn begonnen met militaire oefeningen. De Amerikaanse marine heeft vorige week oefeningen gehouden in de Zuid-Chinese Zee en Hongkong gaf beelden vrij van oefeningen in het noorden en zuiden van de Straat van Taiwan. Volgens de Taiwanese media zijn er onlangs ook beelden verschenen van Amerikaanse en Taiwanese strijdkrachten die samen trainen.