Direct naar artikelinhoud
Opvoeding

Italiaans Hooggerechtshof: ‘Ouders moeten volwassen kinderen niet langer financieel ondersteunen’

Italiaans Hooggerechtshof: ‘Ouders moeten volwassen kinderen niet langer financieel ondersteunen’
Beeld AFP

Italiaanse jongvolwassenen hebben niet automatisch recht op financiële steun van hun ouders, zelfs als ze niet financieel onafhankelijk zijn. Dat heeft het Italiaanse Hooggerechtshof geoordeeld, zo meldt CNN.

Een 35-jarige deeltijdse muziekleraar verwachtte nog steeds financiële steun van zijn ouders, en trok naar de rechtbank. Daar voerde hij aan dat zijn jaarlijks inkomen van 20.000 euro onvoldoende is om van rond te komen. Daar dacht het Grondwettelijk Hof in Rome echter anders over, en die wees het verzoek van de man af.

“Door de ambities van de adolescent in te tomen, vindt het volwassen kind vanzelf een manier om voor zichzelf te zorgen”, schreef rechter Maria Cristina Giancola, die de zitting voorzat, in haar vonnis.

Daarmee komt een einde aan een zaak die al vijf jaar liep, nadat een lagere rechtbank in Toscane aanvankelijk had geoordeeld dat de klager inderdaad recht had op een maandelijkse toelage van 300 euro van zijn ouders. Die beslissing wordt door het vonnis van het Grondwettelijk Hof vernietigd. De financiële steun van ouders “kan niet eeuwig blijven duren”, schreef Giancola nog. De rechter voegde eraan toe dat het feit dat iemand moeite heeft om een job te vinden die aan de professionele verwachtingen voldoet geen excuus is.

Waarschuwing

Dat de muziekleraar geen alleenstaand geval is, mag blijken uit de cijfers. Volgens een studie van het Italiaans Nationaal Instituut voor Statistiek uit 2019 woont 64,3 procent van de Italianen tussen 18 en 34 nog thuis bij de ouders. 36,5 procent van die groep is nog student, terwijl 38,2 procent al werkt. 23,7 procent is werkzoekend.

Gian Ettore Gassani, hoofd van de Italiaanse Vereniging voor Advocaten Familierecht, is opgetogen over het vonnis van het Hof. “Het is een culturele, pedagogische uitspraak. Het is een waarschuwing voor iedereen in dit land”, zei hij aan CNN. Volgens Gassani zal het vonnis jongeren aanmoedigen om “op eigen benen te staan”.