Direct naar artikelinhoud
Video

Actrice Leen Dendievel breekt lans voor euthanasie: ‘Niet iedereen is geschikt voor het leven’

Leen Dendievel.Beeld vrt

Vanaf 1 oktober kan je Georges & Rita kopen, de debuutroman van Leen Dendievel. Het boek gaat over euthanasie, waarvoor de actrice en auteur een lans wil breken. ‘We hebben niet gekozen om te worden geboren, laten we dan alsjeblieft de optie hebben om te kiezen voor de dood’, vertelt ze in Techmag, de wekelijkse blog van Magali De Reu.

Enkele dagen geleden kondigde Leen Dendievel aan dat Georges & Rita, haar debuutroman klaar is. Dat vertelt het verhaal van een echtpaar dat voor euthanasie kiest. Tijdens een gesprek met blogster Magali De Reu verduidelijkt de actrice dat ze de taboes rond levensbeëindiging wil doorbreken. “Een sterfwens is vandaag niet eens bespreekbaar”, vindt ze. “Je wordt meteen gecolloqueerd of doorverwezen naar de zelfmoordlijn. Nochtans is het best mogelijk dat het op een gegeven moment genoeg is geweest, zonder dat er zware mentale of fysieke problemen mee gemoeid zijn. Niet iedereen heeft het talent om het leven aan te kunnen.”

Dendievel benadrukt dat ze zeker geen pleidooi voert voor zelfmoord. “Het is niet mijn bedoeling om licht over de dood te gaan”, verduidelijkt ze. “Stel dat een jongvolwassen man graag wenst te sterven, dan vind ik dat er gedurende een bepaalde tijdsspanne begeleiding en hulp moet worden geboden. Blijkt na meerdere validaties dat die man het leven effectief niet aankan, dan moet euthanasie tot de opties behoren. Anders riskeer je misschien je geliefde op een dag aan te treffen op een manier die je niet meer uit het geheugen krijgt.”

Het is niet de eerste keer dat de Antwerpse actrice dergelijke delicate materie op tafel legt. Eerder bracht ze non-fictie boeken uit over angst en liefdesverdriet, en ging ze in haar eigen programma Kinderwens op zoek naar de motieven om een kind op de wereld te zetten. “Net zoals ik snap dat sommigen geen ouder willen worden, heb ik begrip voor mensen die klaar zijn met hun bestaan. Niet iedereen is geschikt voor het leven”, besluit Dendievel.

Het volledige gesprek is te bekijken op het YouTube-kanaal en de podcast van Techmag.