Huawei legt blockchain voor Chinese regering

De Chinese techspeler Huawei heeft een platform opgezet voor de administratie in Peking. Het gaat om een blockchainsysteem dat de regering moet toelaten om de gegevens van de burgers beter op te volgen.

Het Chinese staatsmedium People’s Daily meldt dat Huawei een contract heeft afgesloten met de Chinese regering in Peking. Huawei gaat een blockchain opstellen voor de administratie, waardoor de data van burgers gemakkelijker gevolgd kunnen worden.

De blockchain en eraan vasthangende clouddiensten maken deel uit van het New Infrastructure Initiative. Dat moet digitaal bestuur mogelijk maken en moet heel wat administratieve fouten tegenwerken. Op die manier zijn ze ook beter bereikbaar voor alle diensten, meer dan 50 in totaal.

Covid en smartcontracts

Het nieuwe systeem moet ook handig zijn om ziekteverspreiding te monitoren, pakweg een pandemie zoals Covid-19. Maar het gaat de Chinese regering vooral om basisopvolging van bijvoorbeeld eigendomsaktes. Daarvoor zijn smart contracts erg handig. In een smart contract staan voorwaarden beschreven in de software. Als die voorwaarden bereikt worden, komt er automatisch een uitvoering, zoals een betaling.

Het contract met Huawei komt net op een moment dat de Chinese technologiegigant op grote problemen botst in de Verenigde Staten. Daar mag Huawei geen Amerikaanse software of hardware meer aankopen of gebruiken, omdat het bedrijf verdacht wordt van spionage voor de Chinese overheid.

Huawei versus de VS

Het nieuws over de blockchaintechnologie zal aan die beschuldigingen weinig goed doen, maar zet Huawei wel weer op de kaart. Tegelijk wordt het duidelijk dat ook China niet meer afhankelijk wil zijn van externen voor een goed uitgebouwde technologie.

Dat China de overhand neemt op de Verenigde Staten, mag dan ook geen verrassing zijn. In China is het eenvoudiger om nieuwe technologie zonder weerwerk door te voeren. Het land overwoog dan ook al een eigen cryptomunt en zou daarmee voorlopen op de westerse landen. Ook daar overwegen centrale banken een cryptomunt, maar daar is de huidige wetgeving helemaal nog niet op afgestemd.

Meer