© IMAGEGLOBE

Bejaarde Limburgse drugssmokkelaars in Engeland veroordeeld tot 10 en 9 jaar cel

In het Engelse Canterbury zijn Thomas Reynaers (67) uit Lanaken en André Beeken (78) uit Hoeselt vrijdag veroordeeld tot respectievelijk 10 en 9 jaar gevangenis. De twee werden op 9 juli in Dover tegengehouden toen ze Engeland wilden binnenrijden. De grenswachters vonden 24 kilo heroïne in hun wagen.

nv

Vier dagen trok de rechtbank in Canterbury uit voor het proces tegen de twee drugssmokkelaars. Thomas Reynaers zat achter het stuur van een BMW 180, toen de twee Limburgers op leeftijd in Dover werden tegengehouden. Eerst leek er geen vuiltje aan de lucht. De twee beweerden dat ze met vrienden naar een race in Silverstone wilden. Ze hadden wel nog geen tickets en wilden daarom overnachten in Ashford.

Straatwaarde: 1,4 miljoen

Toen bleek dat er iets scheelde met de boorddocumenten van de BMW, werd de wagen aan een grondige controle onderworpen. De douaniers ontdekten een beschermplaat van kunststof die tegen de onderkant van de auto was vastgeschroefd. Achter de plaat vonden ze het ene bruine pakje na het andere. In totaal ging het om 94 pakjes heroïne, samen goed voor 24 kilo. De straatwaarde van de drugs: liefst 1,4 miljoen euro.

De Limburgers hebben tijdens het hele onderzoek volgehouden dat ze niets van de illegale lading aan boord van hun auto afwisten. Niettemin vond de jury van de Crown Court in Canterbury hen vrijdag schuldig, waarop de Engelse rechter Lanakenaar Thomas Reynaers veroordeelde tot 10 jaar cel en Hoeselaar André Beeken tot 9 jaar. Milde straffen, want de twee riskeerden levenslang en een ongelimiteerde boete.

Zwerversbestaan

Volgens een kennis was het niet de eerste keer dat de twee met een lading heroïne naar het Verenigd Koninkrijk afreisden: twee senioren worden niet meteen als drugssmokkelaars aanzien. Het zijn alvast geen onbekenden voor het Belgische gerecht. André Beeken zat tussen december 1975 en november 2011 meerdere celstraffen uit. In periodes dat hij niet achter de tralies zat, kende hij een zwerversbestaan. Hij woonde of verbleef onder meer in Lommel, Genk, Hasselt, Borgloon en Sint-Truiden, in Nederland en op het Britse eiland Jersey. Sinds eind 2015 stond hij ingeschreven in een huis aan de Tongersesteenweg in Hoeselt maar daar zou hij nooit hebben gewoond. Hij zou zich vooral hebben opgehouden in Nederland, net zoals zijn maat Thomas Reynaers. De namen van de twee komen voor in oudere strafzaken van koppelbazerij, prostitutie en vrouwenhandel. Ze zouden de jongste jaren aan lagerwal zijn geraakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer