Direct naar artikelinhoud
Politiek

Ierse EU-commissaris neemt ontslag na rel over diner met 80 mensen tijdens coronacrisis

De Ierse handelscommissaris van de Europese Unie Phil Hogan raakte in eigen land in opspraak na een groot diner.Beeld EPA

De in eigen land in opspraak geraakte Ierse handelscommissaris van de Europese Unie, Phil Hogan, stapt op. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat aan Ierse media bevestigd. De Ierse krant The Irish Independent meldde gisteravond al dat de Ier, die eerder vijf jaar landbouwcommissaris was, ontslag neemt.

en

Hogans vertrek komt niet onverwacht na een politieke rel in Dublin over een groot diner in Clifden met circa tachtig mensen die zich volgens critici zonder zich iets aan te trekken van de net verscherpte Ierse coronamaatregelen te goed deden aan eten en drinken.

De Ierse (ex-)minister van Landbouw Dara Calleary was ook een van de gasten in het pittoreske Clifden in het westelijke graafschap Galway. Hij heeft vanwege zijn aanwezigheid bij het diner al het veld geruimd. De Ierse regering verwachtte dat Hogan dat ook zou doen.

Volgens het Clifden Station House Hotel is het diner te goeder trouw georganiseerd en bijgewoond en is niemand zich ervan bewust geweest dat er coronaregels werden overtreden. De tachtig gasten waren over twee zalen verspreid.

Hogan bedankte commissievoorzitter Ursula von der Leyen en drukte zijn spijt uit dat zijn reis naar Ierland “zorgen, ongemak en ontsteltenis” heeft veroorzaakt. Hogan zei nog dat hij zelf over zijn ontslag had beslist, en dat hij niet werd gedwongen.

Als handelscommissaris was Hogan een van de belangrijkste figuren in de Europese Commissie, en had hij een sleutelrol in de onderhandelingen met de Britten over hun handelsrelatie met de EU na de brexit. 

Twitter bericht wordt geladen...