Van plan om je woning te verbouwen? Faunahuis in Brakel leert je hoe je natuur kan inbouwen in en rond je huis

In Brakel in de Vlaamse Ardennen is gestart met het verbouwen van een vakantiewoning tot een Faunahuis. In zo'n huis worden verschillende technieken getoond waarbij je leert "natuurinclusief bouwen". Je kan er ontdekken hoe je zwaluwen in je huis kan binnenlaten, of hoe je bijvoorbeeld een bijenwand aan je woning bouwt.

"Natuurinclusief bouwen", wat is dat precies? Het gaat om een reeks bouwtechnieken om de fauna en flora in en rond je huis te behouden én te ontwikkelen. Dus als je een nieuwbouw wil zetten, of je wil je woning renoveren of verbouwen kan je met deze technieken meer natuur in en rond je huis integreren. Het Faunahuis is een demonstratiehuis dat jou leert hoe je dat het beste doet. En het is het allereerste in ons land. "In Vlaanderen staat dit nog in de kinderschoenen, maar in het buitenland zijn ze er al volop mee bezig," legt Filip Hebbrecht van Natuurpunt Rondom Burreken uit.

Je kan slimmer omgaan met verlichting zodat negatieve effecten op nachtdieren worden vermeden

Filip Hebbrecht van Natuurpunt Rondom Burreken

Kijkwoning

"Het Faunahuis is een oude vakantiewoning die aan de rand van een natuur- en landschapsreservaat ligt. We gaan daar verschillende bouwtechnieken in tonen en demonstreren. Het wordt een soort kijkwoning voor natuurvriendelijke materialen", legt Filip uit. "Dat kunnen nestkasten voor vleermuizen of huiszwaluwen zijn. We zullen er speciale stenen met een invliegopening voor gierzwaluwen tonen. Er  bestaan ook speciale pannen voor mussen of spreeuwen. Of je kan een bijenwand aan je huis bevestigen. Er bestaat zelfs speciale kalkhoudende mortel waarmee je plantjes op je huis kan laten groeien. Bijen kunnen er zelfs hun nest in bouwen."

Met speciale mortel kan je planten op je muren laten groeien. En bijen kunnen er een nest in bouwen

Filip Hebbrecht van Natuurpunt Rondom Burreken

Uniek in België

Het Faunahuis is uniek in zijn soort. "Je kan wel eens wat materialen vinden in een bouwzaak, maar niet op deze manier. Hier brengen we ze allemaal samen", legt Filip uit. Het huis is zelfs niet persé alleen voor natuurliefhebbers. Iedereen kan natuur in en rond de woning integreren, vindt hij. 

"We willen uitleggen hoe je groen en natuur kan integreren in en rond onze kantoorgebouwen, woonruimtes en loodsen", zegt Filip. Belangrijk voor bijvoorbeeld architecten bij het maken van een ontwerp: "Na een bezoek hier kan je nog aanpassingen aanbrengen aan het ontwerp als je nog moet bouwen, of als je wil herinrichten. Je kan andere materialen gebruiken waardoor de biodiversiteit verhoogt en de leefbaarheid in dorpen en steden verbetert."

Specialisten

Natuurpunt richt zich op iedereen, maar zeker op de specialisten in het vak. Architecten, milieuambtenaren, stedenbouwkundigen, studenten, producenten van bouwmaterialen en iedereen in het veld kunnen hier kennis opdoen en ervaring uitwisselen met elkaar. "We gaan een route uitstippelen langs bestaande woningen waar we de materialen zullen geïnstalleerd hebben in hoeves, woningen en bruggen hier in de buurt", legt Filip uit. "Kerkuilkasten of bijenwanden gaan we dan in het echt zien in boerderijen."

Natuurpunt zal opendeurdagen houden, ook voor particulieren. "We hopen dat mensen geïnspireerd zullen zijn." De Faunawoning wordt gerealiseerd met hulp van vrijwilligers. Het is een initiatief van Natuurpunt Vlaamse Ardennen en wordt gefinancierd dankzij het Leader Plattelandsfonds.

De werken aan de woning zullen nog zeker twee jaar duren. De opening wordt gepland in 2022.

Meest gelezen