© AP

© EPA

© AFP

© Twitter

© AFP

© AFP

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrachtwagen rijdt in op soldaten in Jeruzalem: “Dader is IS-militant”

Bij de aanslag met een vrachtwagen in Jeruzalem zijn zondag zeker vier mensen om het leven gekomen. Dat melden de Israëlische hulpdiensten. Er zijn ook minstens vijftien gewonden. De dader, volgens de Times of Israel een 28-jarige Palestijn, werd doodgeschoten door soldaten van de groep die hij viseerde. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was die dader een lid of “sympathisant” van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

mtm

Het incident gebeurde op de populaire Armon Hanatziv-promenade die uitzicht biedt op de Oude Stad. De chauffeur van de truck reed in op enkele soldaten die net van een bus stapten, klinkt het bij de politie. De vier dodelijke slachtoffers - drie vrouwen en één man - zijn allemaal twintigers, aldus de politie.

Volgens een verslaggever ter plaatse “ramde de truck de soldaten, reed vervolgens achteruit en ramde hen opnieuw”. “Het is een terroristische aanval”, zei een politiewoordvoerder op de radio. “Lichamen werden in het rond gestrooid.”

“Dader is IS-militant”

Volgens de Israëlische staatstelevisie was de dader een Palestijn. Volgens de krant Times of Israel gaat het om Fadi al-Qanbar (foto hieronder), een 28-jarige uit de Palestijnse Jabel Mukaber-buurt in Jeruzalem.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was die dader een lid of “sympathisant” van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Indien dit klopt, zou het de allereerste aanslag van IS betreffen op Israëlisch grondgebied. Eerder had de Palestijnse beweging Hamas de aanslag verwelkomd, maar er geen verantwoordelijkheid voor opgeëist.

De man zou zijn doodgeschoten door soldaten uit de groep die hij aanviel. Sinds oktober 2015 werden al 35 Israëli’s gedood door aanvallen (met messen, geweren of wagens) van Palestijnen of Israëlische Arabieren. In diezelfde periode kwamen meer dan 200 Palestijnen om het leven.

“Maar dat gaat voornamelijk om mensen die een aanval of aanslag wilden plegen”, luidt het bij Israël. Volgens de Palestijnse regering komt dat omdat de bevolking gefrustreerd is na een decennialange bezetting door Israël.

“Laat de terreur niet winnen”

Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem, heeft de bewoners van de stad in een persbericht opgeroepen om “de terreur niet te laten winnen”. “Tot onze ontsteltenis staat er geen limiet op de wreedheden die terroristen willen begaan om het dagelijkse leven in onze hoofdstad te schaden.”

“Diegenen die het vuur van terreur aanwakkeren, moeten een zware prijs betalen. Ik roep de bewoners van Jeruzalem en van heel Israël op om alert te zijn en - ondanks deze tragedie - om het dagelijkse leven voort te zetten en de terreur niet te laten winnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER