Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Oproep om schoolvakanties te hervormen: na zeven weken les twee weken vakantie

Oproep om schoolvakanties te hervormen: na zeven weken les twee weken vakantie
Beeld BELGA

In een open brief die in Le Soir staat, pleiten een aantal organisaties ervoor om het ritme van de schoolvakanties aan te passen. Het voorstel houdt in dat er na zeven weken les twee weken schoolvakantie volgen. De kerstvakantie blijft behouden, maar Allerheiligen of Pasen vallen niet meer noodzakelijk in een vakantieperiode. 

en

In de open brief vragen onder meer de Ligue des familles (de Franstalige tegenhanger van de Gezinsbond), de federatie van ouderverenigingen uit het vrij onderwijs en de onderwijsbonden dat minister Caroline Désir (PS) van het Franstalig onderwijs de hervorming van het schooljaar “met voluntarisme en in overleg met alle actoren van het onderwijs” aanpakt. Désir verklaarde zich daar vandaag zowel op RTBF als op Bel-RTL toe bereid.

Het voorstel om de schoolvakanties te hervormen werd twee jaar geleden door de Koning Boudewijnstichting en de Ligue des familles opgesteld. Na zeven weken les volgen twee weken vakantie. De kerstvakantie blijft behouden, maar de andere feestdagen zoals Allerheiligen, Pasen en carnaval zullen niet meer noodzakelijk in een vakantieperiode vallen. De feestdagen zelf blijven wel behouden.

Andere uitdagingen

Voor minister Désir is het ritme van zeven weken les en twee weken vakantie om de batterijen op te laden “ideaal”, maar door de coronacrisis, die het einde van vorig schooljaar grondig verstoord heeft, “hebben we geen tijd gehad om daaraan te werken de afgelopen weken”. Ze belooft wel dat het dossier opnieuw op tafel komt. “Ik wil de hervorming nog deze legislatuur doorvoeren”, verklaarde ze. Désir wijst er nog op dat heel wat actoren geraadpleegd moeten worden. “We moeten andere actoren dan de scholen, zoals het toerisme of de jeugdorganisaties, ook een beetje tijd geven om zich aan te passen”, aldus de PS-minister.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert eerder afwijzend op het voorstel. “We staan nu toch wel voor andere uitdagingen. De onderwijskwaliteit, het lerarentekort, nieuwe schoolgebouwen. Dat zijn mijn prioriteiten”, zegt Weyts. “Het debat over de lestijd en de schoolvakantie reikt trouwens verder dan de scholen, want je grijpt via het verschuiven van deze vakanties in op het leven van alle ouders, op de hele samenleving en op de economie.”