Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Politie gaat klokkenluiders in eigen rangen begeleiden

De federale politie werkt aan een nieuwe dienst die klokkenluiders moet helpen om misstanden op hun dienst of in hun korps aan te klagen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vandaag. 

  1. ONZE OPINIE. Gezocht: emotionele intelligentie bij politietop
    PREMIUM

    ONZE OPINIE. Gezocht: emotionele intelligen­tie bij politietop

    “Soms brengt een parlementaire commissie iets heel anders aan het licht dan je verwacht had”, stelt hoofdredacteur Dimitri Antonissen vast. Uiteraard stonden dinsdagochtend de vragen over de dood van Jozef Chovanec na een hardhandig politie-optreden centraal. Of de politietop en toenmalig minister Jambon (N-VA) de zaak actiever naar zich hadden kunnen toetrekken, is ook na de zitting niet helemaal helder. “Maar wat wél duidelijk werd is hoe de huidige politiebaas - Marc De Mesmaeker - een schrijnend tekort aan emotionele intelligentie heeft. Voor iemand die leiding moet geven aan meer dan 10.000 mensen - die bovendien moeten werken in omstandigheden waar die emotionele intelligentie essentieel zou moeten zijn - is dat een zorgwekkende vaststelling.”
  2. Jambon overleeft spervuur aan vragen in zaak-Chovanec, maar kan niet iedereen overtuigen

    Jambon overleeft spervuur aan vragen in zaak-Cho­vanec, maar kan niet iedereen overtuigen

    Een op zijn best summier politieverslag, andere informatie had het kabinet van Jan Jambon (N-VA) niet om te oordelen over de zaak-Chovanec. Dat zei de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken tijdens een hoorzitting in de Kamer naar aanleiding van het overlijden van een Slovaakse zakenman na een arrestatie in 2018. Maar Jambon kon niet alle fracties overtuigen. “Er was een rapport, er liep een gerechtelijk onderzoek, de Slovaakse ambassadeur kwam tot twee keer toe naar uw kabinet en er viel een dode. Legt u mij in hemelsnaam uit waarom die knipperlichten niet voldoende waren om actie te ondernemen”, klonk het vanuit de oppositie. Al bij al kwam Jambon echter amper in de problemen.