Europese Commissie ziet heil in kaart met gemeenschappelijke kleurencode

De Europese Commissie pleit voor afspraken over de lidstaten heen die orde moeten scheppen in de verschillende reisbeperkingen binnen de Europese Unie.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken merkt Spanje vanaf vrijdagnamiddag aan als rode zone, waardoor toeristische en niet-essentiële verplaatsingen uit den boze zijn. In Nederland geven de autoriteiten datzelfde land nog altijd een oranje kleurencode. Begrijpt u het nog? De Europese Unie ook niet. Die wil daarom komaf maken met de uiteenlopende criteria om reisbeperkingen af te kondigen.

‘Ons recht op vrij verkeer wordt serieus gehinderd door de coronapandemie. Voor de vele burgers die dagelijks afhankelijk zijn van ongestoord reizen is de kakofonie aan nationale regels overdonderend. We willen de zaken eenvoudiger maken’, zegt Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders over de nieuwe plannen.

Gemeenschappelijke kleurencodes

Concreet wil Brussel dat de lidstaten hun reisbeperkingen afstemmen en baseren op gemeenschappelijke drempelwaarden, die indicatoren zoals het aantal recente besmettingen, het percentage positieve testen en het totale aantal uitgevoerde tests in rekening brengen. Op basis daarvan moet het Europese Centrum voor Ziektepreventie- en Controle (ECDC) dan wekelijks een kaart met gemeenschappelijke kleurencodes maken.

De Europese Commissie is verder van mening dat lidstaten mensen uit rode gebieden de toegang tot hun grondgebied niet mogen weigeren. Wel mogen ze een verplichte test of een verplichte quarantaine opleggen. Hoewel de lidstaten de duurtijd van deze afzondering mogen bepalen, roept Brussel op om gemeenschappelijke afspraken te maken.

Tot slot vraagt de Commissie dat lidstaten hun nieuwe reisbeperkingen op voorhand melden aan andere landen en de Europese Commissie. Of dit alles erdoor komt, is hoogst onzeker, want de lidstaten moeten alle aanbevelingen nog accepteren. De afzonderlijke landen hebben te allen tijde het laatste woord over hun grondgebied en de volksgezondheid.

Meer