Direct naar artikelinhoud
HittegolfCalifornië

Bakken en braden in Californië: temperaturen lopen dit weekend op tot 49 graden

Bakken en braden in Californië: temperaturen lopen dit weekend op tot 49 graden
Beeld AFP

Het wordt dit weekend extreem warm in de Amerikaanse staat Californië. De National Weather Service (de Amerikaanse tegenhanger van het KMI, red.) voorspelt temperaturen tot 49 graden Celsius. Er wordt gewaarschuwd voor ‘een zeldzaam gevaarlijke en mogelijk fatale hittegolf’. De gouverneur heeft alvast de noodtoestand uitgeroepen.

Dit weekend lopen de temperaturen in Californië serieus op. Een warme zomer zijn ze daar sowieso wel gewend, maar temperaturen tot 49 graden in september is toch extreem. De National Weather Service, de Amerikaanse nationale weerdienst, waarschuwt dan ook voor “een zeldzaam gevaarlijke en mogelijk fatale hittegolf”.

Twitter bericht wordt geladen...

Gouverneur Gavin Newsom heeft alvast de noodtoestand uitgeroepen, waardoor de energiecentrales het toegenomen verbruik van de airco’s en ventilatoren zouden moeten aankunnen.

Laaien bosbranden opnieuw op?

Vorige maand kreunde de Amerikaanse staat ook al onder een extreme hittegolf. In Death Valley liepen de temperaturen op 17 augustus zelfs op tot 54,4 graden Celsius. Bovendien veroorzaakte de hittegolf enkele van de zwaarste bosbranden die de staat ooit getroffen hebben. De vrees bestaat dan ook dat de extreme hitte de haarden opnieuw doet oplaaien.

Ook in andere staten in het zuiden van de Verenigde Staten worden trouwens hoge temperaturen voorspeld. In Phoenix in Arizona was het gisteren 45,5 graden, wat het de warmste 4 september sinds 1945 maakte.