Direct naar artikelinhoud
Nederland

Evenement Forum voor Democratie om veiligheidsredenen stilgelegd: ‘Baudet snelde de zaal uit’

Thierry Baudet (FvD).Beeld ANP

Een evenement van Forum voor Democratie, de partij van de Nederlandse politicus Thierry Baudet, is vanavond stilgelegd. Baudet en Kamerlid Theo Hiddema zijn de zaal uitgerend. Het zou gaan om een ‘veiligheidsissue’, zegt iemand van de organisatie.

en

Na een halfuur afwezigheid kwam Theo Hiddema terug naar de zaal. Zijn collega Thierry Baudet keert vanavond niet meer terug, laat hij weten. Ook stelde hij dat bezoekers van het evenement “gegijzeld” zijn door de veiligheidssituatie en de evenementenlocatie niet kunnen verlaten. Een beveiliger ontkent dat: bezoekers mogen vertrekken als ze naar huis toe gaan.

Over de aard van de bedreiging kan Hiddema niks vertellen, omdat hij zegt zelf niks te weten. Na zijn verklaring beantwoordde Hiddema enkele vragen en vertrok ook hij.

Een woordvoerder van de partij schrijft: “Er was informatie over een situatie die mogelijk bedreigend kon zijn voor Thierry Baudet en Theo Hiddema. Daarom zijn ze op advies van onze beveiliging uit voorzorg uit de zaal vertrokken. Het publiek is op geen enkel moment in gevaar geweest.”

Buiten de Musis Parkzaal in het centrum van Arnhem is politie aanwezig en er cirkelt een politiehelikopter boven de binnenstad. Een woordvoerder van de politie was onbereikbaar voor commentaar.

Volkskrant-verslaggever Dion Mebius stond naast Thierry Baudet, toen de politicus iets werd ingefluisterd. “Hij draaide zich meteen om en snelde de zaal uit. Hij riep nog ‘Theo!’, omdat zijn collega Hiddema mee moest.”

Forum voor Democratie presenteert vanavond in Arnhem een visie op het Nederland van 2040. Het is het eerste grote evenement van de partij sinds de coronacrisis is uitgebroken.