Direct naar artikelinhoud
#MeToo

Brusselse rapper Roméo Elvis beschuldigd van aanranding: ‘Het was een stomme impuls’

Roméo Elvis.Beeld Illias Teirlinck

Een jonge, Brusselse vrouw uitte dinsdagnamiddag op Instagram de beschuldiging dat de bekende rapper Roméo Elvis haar had aangerand. Roméo Elvis, de broer van Angèle, erkent zijn schuld een dag later op hetzelfde platform. ‘Ik ben een voorbeeld dat niet gevolgd mag worden.’

“Roméo Elvis heeft me seksueel aangerand”, schreef de vrouw in kwestie dinsdagnamiddag in een Instagram-story. De beschuldiging werd vergezeld van de hashtag #balancetonrappeur, een verwijzing naar het Franse #balancetonporc (‘verlink je varken’), dat bij onze zuiderburen veel gebruikt wordt sinds het ontstaan van de #MeToo-beweging. Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk.

Roméo Elvis beschuldigd van aanranding.Beeld Instagram

Ze deelde ook screenshots van berichten die de Brusselse rapper – volledige naam: Roméo Elvis Van Laeken – haar stuurde, waarin hij zijn schuld erkende. “Ik wilde enkel zeggen dat je de vrijheid hebt om te doen wat je wilt, met betrekking tot wat er gebeurd is”, zegt hij daar. “Ik heb ook besloten om alles te vertellen aan Léna (Van Laekens vriendin, EWC) en ik laat je de keuze om er publiekelijk over te praten.” Hij zegt ook te beseffen dat zijn excuses waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Het management van de muzikant reageerde niet op onze vraag om commentaar, maar Roméo Elvis, die op het Filmfestival van Venetië net zijn filmdebuut Mandibules heeft voorgesteld, reageerde nadien met een post op Instagram. “Ja, ik besef dat ik mijn handen op een ongepaste manier heb gebruikt, ik geloofde dat ik inging op een uitnodiging die er geen was, en ik ben gestopt op het moment dat ik dat besefte”, schrijft hij. “Ik heb oprecht spijt van deze daad, en vooral herhaal ik publiekelijk de verontschuldigingen die ik al verschillende keren persoonlijk en privé heb aangeboden. Ik ben het minst goed geplaatst om dit te zeggen, maar ik denk dat wat te vaak als een banale daad wordt gezien, een vergissing is die je niet mag maken. Het maakt niet uit wie je bent. Ik ben niet trots op deze situatie en ik ben een voorbeeld dat niet gevolgd mag worden.”

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Na de onthullingen krijgt niet alleen Roméo Elvis kritiek op sociale media, maar ook zijn vriendin Léna en zijn zus, zangeres Angèle. Zij lieten zich recent fors uit over de Franse rapper Moha La Squale, die door drie vrouwen van aanranding werd beschuldigd. Angèle, bekend van het feministische nummer ‘Balance ton quoi’, heeft intussen ook gereageerd, ook op Instagram. “Op dezelfde manier waarop ik aan de zijde van vrouwen en verwaarloosde minderheden vecht, veroordeel ik de handelingen die tegen mijn principes ingaan”, schrijft ze. “Het is daarenboven nog belangrijker, aangezien het om een van mijn naasten gaat, en het is pijnlijk om dat op deze manier te vernemen. Een betere algemene bewustwording en mentaliteitswijziging komt eraan en is nog steeds nodig, altijd en overal. Dat is alles wat ik wens.”