Direct naar artikelinhoud

België stuurt B-Fast Team naar Lesbos

België stuurt B-Fast Team naar Lesbos
Beeld REUTERS

Buitenlandse Zaken meldt dat ons land een team van B-Fast stuurt naar Lesbos. Een 13-koppig team van hoofdzakelijk artsen en verpleegkundigen moet onder meer helpen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan in het brandende kamp met migranten.

Het medisch noodteam van B-Fast vertrekt normaal gezien zaterdag naar Lesbos. De beslissing komt er als reactie op het verzoek van het Griekse Ministerie van Volksgezondheid aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos werd in de nacht van dinsdag op woensdag bijna compleet verwoest door een brand.

Volgens een persmededeling van Buitenlandse Zaken heeft Griekenland behoefte aan een medisch noodteam en een mobiel rapid response-laboratorium, en aan essentiële apparatuur. Bovendien zal een C-130-transportvliegtuig dekens en slaapzakken leveren.

“Het medisch team zal voornamelijk bestaan uit gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen”, zegt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR). “Zij zullen de Griekse gezondheidswerkers ondersteunen om passende zorg en behandeling te geven aan de zwaarst getroffen mensen, in het kader van de COVID-19-pandemie. Naast het nemen van monsters en het uitvoeren van tests zal het Belgische medische team zijn expertise delen in triagestations en opleidingen verzorgen op het gebied van hygiënemaatregelen.”

Onlangs, na de verwoestende explosie in augustus in Libanon, was er nog kritiek omdat België te langzaam reageerde en geen B-Fast-team uitstuurde. Toen kwam aan het licht dat België geen urban search and rescue team meer heeft om uit te sturen bij rampen. Er vertrok wel een C-130 met medisch en humanitair materiaal, meer dan drie dagen na de ramp in Libanon. B-Fast valt onder Buitenlandse Zaken maar doet ook beroep op de kabinetten en overheidsdiensten van Defensie, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Ontwikkelingssamenwerking.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben intussen ook een akkoord bereikt om 400 niet-begeleide jongeren uit het kamp te plaatsen in Europa. België blijft voorlopig op de vlakte , maar bronnen in de regering melden dat België zich wellicht zal aansluiten bij een dergelijk initiatief.