Direct naar artikelinhoud
Sexting

▶ Vrouwenraad: ‘Sexting is oke, stop victim blaming’

▶  Vrouwenraad: ‘Sexting is oke, stop victim blaming’
Beeld Getty Images/iStockphoto

Welke intieme beelden in een vertrouwensrelatie naar elkaar gestuurd worden daar hebben wij niets over te vinden. Dat zegt de Vrouwenraad, die een filmpje maakte om sexting bij jongeren op een positieve manier te benaderen. ‘De boodschap is: hou de beelden privé!’

Met het filmpje pikt de Vrouwenraad in op de naaktfoto’s van enkele BV’s die circuleren. Peter Van de Veire, een van de drie BV’s, reageerde al op de gelekte naaktbeelden. Stan Van Samang, een andere betrokkene, diende klacht in tegen onbekenden.

Het gaat vandaag om drie volwassenen, maar heel vaak zijn jongeren het slachtoffer van fout gelopen sexting, benadrukt de Vrouwenraad. Maar liefst 25 procent van de jongeren tussen 15 en 21 jaar stuurt wel eens een pikante foto van zichzelf in zwemkledij of onderbroek, 4,5 procent stuurt een foto waarop geslachtsdelen te zien zijn.

“Sexting hoort in dit digitale tijdperk bij de normale seksuele ontwikkeling en bij de normale beleving van seksualiteit”, zegt de Vrouwenraad. “Het is dus helemaal niet fout om met wederzijdse toestemming en zonder dwang een pikante beelden van jezelf naar iemand te sturen.”

Vrouwenraad hoopt dat deze zaak met de BV’s toch iets positiefs teweeg kan brengen. “Laat ons sexting bespreekbaar maken en normaliseren, laat ons het verspreiden van de beelden unaniem veroordelen en laat ons hopen dat het besef eindelijk doordringt dat het destructief en bovendien illegaal is om intieme beelden ongewenst te verspreiden.”