Direct naar artikelinhoud
LezersvraagBijzondere bijstand

Je bent geen goudvis, je bent een kat die jouw lief wel zonder handschoenen mag aanpakken

Beeld Sven Franzen

Mijn vriend en ik zijn al jarenlang een tof en goed koppel, maar ik mis iets: hij flirt nooit met mij waar anderen bij zijn. Hoe krijg ik hem zo ver dat hij me toch durft te verleiden in het openbaar? 
Roos, Kruisem

Beste Roos,

Je had ook kunnen mailen omdat je vriend constant flirt in het openbaar met anderen. Dat is niet het geval. Hij flirt niet. Helaas ook niet met jou.

Het is begrijpelijk dat je daarnaar hunkert. Iedere relatie, hoe goed ook, heeft spanning nodig. Het ene koppel probeert dat te bereiken door oldskool op reis te gaan met een stapeltje landkaarten in plaats van een gps, het andere koppel doet dat door af en toe nog eens puberaal met elkaar te flirten op café. Tussen ons gezegd en gezwegen: dat laatste koppel is slimmer. Janken in een weg­restaurant is immers enkel benijdenswaardig als Wes Anderson de cinematografie ervan voor zijn rekening neemt.

Bref. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is, Roos, dat je vriend denkt dat hij je heeft en dus geen moeite meer moet doen. Hij heeft je gevangen als een goudvis op de Sinksenfoor, in een bokaal in zijn huis geplaatst en is van plan van jouw aanwezigheid te genieten tot je uit miserie op de metaforische verwarming springt. Maak je lief duidelijk dat die verwarming er is, Roos.

Ik schrijf niet dat je plots moet gaan dreigen dat je het uit zult maken, of ruzie moet gaan zoeken, gewoon om daarna een kortstondige honeymoonfase te kunnen beleven, maar je moet wel zeggen waar het op staat. Je bent geen goudvis, je bent een kat die jouw lief wel zonder handschoenen mag aanpakken, maar die niet prompt komt aangerend wanneer hij met zijn vingers knipt. Aangezien een goudvis doorgaans ook niet kan rennen, ben ik duidelijk even slecht in metaforen als jouw vent in flirten.

Heb je daar al aan gedacht Roos, dat hij gewoon ontzettend slecht is in flirten en geen mal figuur wil slaan? Dat hij bang is dat zijn pogingen jou zodanig met de ogen zullen doen rollen dat je in een permanente staat van mottigheid verkeert, en hem daarom gaat verlaten omdat je een nieuw dieet te promoten hebt en geld ook wel gelukkig maakt?

Soit. Het is duidelijk dat hij niet echt de jager is, maar heb je jouw lief er al eens over aan­gesproken? Weet hij hoe belangrijk dit voor jou is? Het is duidelijk dat jullie elkaar graag zien, anders komen jullie samen niet zo ver in deze trektocht die een of andere godheid met een sardonische grijns ‘de levenswandel’ heeft genoemd, dus het lijkt me logisch dat hij wel moeite voor jou zal doen.

Ik vrees echter wel dat je nog steeds de eerste stap zal moeten zetten, simpelweg omdat hij gewoon zo in elkaar zit. Stuur flirterige berichtjes of foto’s doorheen de dag, en boek ’s avonds een restaurant zodat hij niet gewoon kan oogsten wat jij gezaaid hebt. Geef hem het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft door zelf die eerste stap te zetten, maar laat hem de klus afwerken. Op een gegeven moment zal er wel een dynamiek in komen die ervoor zorgt dat hij van zichzelf durft kommekeerieren. Sta er dan wel niet als goudvis met open mond op te gapen.

Gekwelde lezer, blijf niet langer zitten met dat probleem maar mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be