Bart De Wever (N-VA). © ISOPIX

Bart De Wever op weg naar zesde termijn als voorzitter N-VA

Bart De Wever kan zich kandidaat stellen om zichzelf op te volgen als N-VA-voorzitter. De partijraad heeft daarvoor een afwijking op de statuten goedgekeurd. Het zou de zesde termijn kunnen worden van De Wever, die al sinds 2004 voorzitter van de Vlaams-nationalisten is.

STANDPUNT. De zesde uitdaging voor Bart De Wever

Met een stalinistische score van 92,7% heeft de N-VA-partijraad een statutaire afwijking goedgekeurd zodat Bart De Wever zich kandidaat kan stellen voor het voorzitterschap. Normaal mag een voorzitter maar twee termijnen doen. Maar De Wever, die al sinds 2004 aan het roer staat, heeft al drie keer een uitzondering gekregen. Dit is de vierde keer. Als hij zich voor 12 oktober effectief opnieuw kandidaat stelt, begint hij aan zijn zesde termijn, tot 2023.

Geen afrekening

De hoge score voor deze statutaire afwijking toont hoe groot het interne draagvlak voor De Wever nog steeds is, zeker omdat dit in de partijraad is, het meest kritische orgaan binnen de N-VA-structuren. In tegenstelling tot collega-voorzitters lijkt De Wever intern niet te worden afgerekend op de verkiezingsnederlaag van vorig jaar. Zelfs de mislukte regeringsonderhandelingen brengen hem niet in de problemen.

Daarmee staat De Wever niks in de weg om er nog eens drie jaar bij te doen. De enige andere naam die wordt genoemd als kandidaat-voorzitter is die van Theo Francken, maar die doet het alleen als De Wever toch zou beslissen om te stoppen. Bovendien is de partij over hem meer verdeeld. (pl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER