Waar of niet waar? “Kinderen met dyslexie lezen vlotter met een dyslexiebril”

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

Fact

Een kindernieuwsprogramma van de openbare omroep toont een speciale bril met gekleurde glazen die kinderen met dyslexie zou helpen om vlotter te lezen.

Check

Kinderen met dyslexie hebben problemen met het begrijpen van geschreven woorden terwijl hun gezichtsvermogen intact is. Ze verwisselen of vergeten vaak letters in woorden. Als een dyslectisch kind wil lezen, springen de lettertjes op het papier alle richtingen uit. Er worden speciale brillen verkocht, met gekleurde glazen die verder niet corrigerend zijn, om kinderen met dyslexie te helpen bij het lezen. De bril zou de letters naar de juiste plek in de hersenen sturen, klinkt het.

De beoordeling van het leesvermogen van een kind bevat ongetwijfeld een aantal subjectieve elementen. Daarom zijn we van oordeel dat alleen klinische studies tussen verschillende groepen voldoende betrouwbaar zijn om uit te maken of deze bijzondere bril helpt bij dyslexie.

We vonden over het onderwerp een recent overzicht van dergelijke studies. Hierin komen 22 onderzoeken aan bod die samen 49 verschillende hulpmiddelen bij dyslexie bestudeerden. In vier daarvan onderzocht men het effect van lenzen of filters met een specifieke kleur.

Van alle onderzochte technieken bleek enkel de phonics instruction doeltreffend. Hierbij wordt aan kinderen met dyslexie aangeleerd het verband te zien tussen letters en klanken. Met de bril met gekleurde glazen werd in sommige studies een gunstig effect waargenomen. Verder onderzoek toonde echter aan dat dit effect enkel gezien werd in studies waar kinderen met zo’n bril vergeleken werden met kinderen die moesten lezen zonder zo’n bril. In studies waarbij de vergelijking gemaakt werd met een placebogroep - waarin de ‘controlekinderen’ een bril kregen zonder gekleurde glazen - was het effect verwaarloosbaar. De auteurs besluiten hieruit dat het vermeende effect dat uit sommige studies bleek moet toegeschreven worden aan een placebo-effect. Dit betekent dat alleen al het feit dat het kind een bril kreeg om te lezen in die studies voldoende was om beter te gaan lezen.

10% waar

Sommige kinderen met dyslexie hebben de indruk dat ze beter kunnen lezen met een speciale dyslexiebril, een bril met gekleurde glazen. Uit eerdere wetenschappelijke studies blijkt echter dat dit vooral een placebo-effect is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer