In 'De Bende van Jan de Lichte', sinds deze week op Streamz, zet Matteo Simoni de titelfiguur neer als een dappere antiheld. Ook in de gelijknamige schelmenroman van Louis Paul Boon (die in onze krant in afleveringen verscheen, rechts) wordt hij zo voorgesteld. In de 18de-eeuwse vonnissen blijkt het echter om minder heldhaftige daden te gaan.
Volledig scherm
PREMIUM
In 'De Bende van Jan de Lichte', sinds deze week op Streamz, zet Matteo Simoni de titelfiguur neer als een dappere antiheld. Ook in de gelijknamige schelmenroman van Louis Paul Boon (die in onze krant in afleveringen verscheen, rechts) wordt hij zo voorgesteld. In de 18de-eeuwse vonnissen blijkt het echter om minder heldhaftige daden te gaan. © VTM

“Jan De Lichte was vooral een dief en dronkenlap”: Streamz-serie schetst geromantiseerd beeld van ‘Vlaamse Robin Hood’

TVNee, Jan de Lichte was geen Vlaamse Robin Hood die stal van de rijken en de buit met de armen deelde - zoals Matteo Simoni zijn personage neerzet in de prestigieuze Streamz-serie. Maar wat was hij dan wel? En waarom werd hij tot een gruwelijk einde veroordeeld? "Een dief, een landloper en een dronkenlap, die soms een stommiteit deed waardoor er bloed vloeide en een dode viel."

6 reacties

  • Jo Van Echelpoel

    4 jaar geleden
    Na enig sceptisme toch zeer tevreden en verbaasd over ons prachtig Nederlandstalig film- en serieaanbod. Veel beter dan dat opgeklopte Amerikaans en Engels gezever. De Scandinavische kunnen mogen er ook zijn.
  • Jo Van Echelpoel

    4 jaar geleden
    Het robinhoodidee blijft toch een mooi voorbeeld in onze huidige tijd der achtig kapitaal. Angst om te moeten delen drijft de hebzuchtige tot het lobbyen naar een politiestaat zoals hedendaags Europa. Enkel bij hun onderlinge twisten mochtten we moorden! Gelukkig ontdekte men andere continenten via kolonisatie? En wij maar stemmen...
  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @gustaaf carpels Moraliteit ga je niet krijgen van een tv-serie, die krijg je er bij de opvoeding bij. Mensen die de schuld ergens anders zoeken proberen te verbergen dat ze als ouders gefaald hebben.
  • gustaaf carpels

    4 jaar geleden
    Tja hier zie je nog eens de mentaliteit van sommige regiseurs niet te verschieten dat er Bij jongeren geen moraliteit is ze krijgen het voorgeschoteld op tv
  • luc rasson

    4 jaar geleden
    Wat er ook van zei,in de 18 de eeuw,kon je nog van alles beschuldigd worden,om toch maar veroordeeld te worden.Het zal wel ergens in het midden liggen.Of beginnen ze nu ook daarop te muggen ziften?Goeie tv,dat telt.