Van links naar rechts: Helene Luyten (patiënte), Olivier Lenssen (dokter), Griet Van Gestel (logopediste)

Ex-tongkankerpatiënte Helene maakt recepten voor lotgenoten: "Omdat er een deel van mijn tong werd weggenomen, kan ik enkel gladde voeding eten"

Het ZNA Middelheim heeft een receptenmap ontwikkeld voor kankerpatiënten die geopereerd zijn aan hun tong.  Doordat er een deel van de tong weggenomen wordt, kunnen ze niet goed praten of eten en verliezen ze hun zin om te eten. De receptenmap is een initiatief van de Vlaamse Werkgroep voor Hoofd- en Halstumoren. Het ZNA vult de map aan met vloeibare recepten. Patiënte Helene Luyten moest zelf een stuk van haar tong laten weghalen en werkte mee aan de receptenbundel.

Helene Luyten is in behandeling voor tongkanker. "25 jaar geleden kreeg ik problemen in mijn mond. Ik kon niets pikant eten en kon geen drankjes met prik verdragen", blikt Helene terug. Toen ik daarvoor naar de tandarts ging, wees die me onmiddellijk door. Later bleek dan dat ik een tumor op mijn tong had."

Nooit meer normaal eten

Pas na 25 jaar hebben ze besloten een deel van Helenes tong weg te nemen. "Er werd een nieuwe dokter aangesteld, dokter Olivier Lenssen. Die heeft besloten om mij te opereren", vertelt Helene. "Ik was bang, maar kreeg wel genoeg info. Zo kreeg ik bijvoorbeeld foto's te zien van hoe mijn tong eruit zou zien na de operatie."

Dingen die ik vroeger graag at, vind ik nu niet meer lekker, omdat mijn smaak veranderd is

Helene Luyten, patiënte tongkanker

Tongkanker heeft een blijvende invloed op eten en praten. "Ik kan enkel nog gladde voeding eten", vertelt Helene. "Ik eet heel graag, maar mijn smaak is aangepast. Daarom ga ik steeds op zoek naar nieuwe receptjes die ik lekker vind en die ik kan eten. Dingen die ik vroeger graag at, vind ik nu niet meer lekker. Maar er zijn ook veel dingen die ik nu wel eet en vroeger niet lekker vond."

Van vloeibare naar zachte voeding

In de receptenmap van het ZNA Middelheim staan 60 recepten. "Als de patiënten ontslagen worden, geven we een map mee met ongeveer 5 recepten die de patiënt op dat moment kan eten", zegt logopediste Griet Van Gestel. "We beginnen met vloeibare voeding en begeleiden de patiënt totdat die zachte voeding kan eten zoals puree of zachte vis."

We eten zonder nadenken, maar voor onze patiënten is het hard werken

Olivier Lenssen, mond-, kaak, aangezichtschirurg

Dokter Olivier Lenssen is gespecialiseerd in mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde. "Veel patiënten blijven na zo'n operatie bij de pakken zitten. Helene gaat daarentegen volop op zoek naar nieuwe receptjes", vertelt Lenssen. "Niet iedereen is zo gemotiveerd. Eten is voor de patiënten echt werken. Het is een proces dat vroeger automatisch ging, maar waarvoor ze nu heel veel moeite moeten doen. Dat is niet gemakkelijk."

De recepten van Helene zijn terug te vinden op de site van ZNA Middelheim.  "Het is wel de bedoeling dat de diëtiste en logopedisten bepalen welke recepten de patiënten mogen maken", voegt Griet Van Gestel nog toe.

Meest gelezen