Direct naar artikelinhoud
Politiek

Koen Geens (CD&V) zal geen deel uitmaken van volgende regering

Koen Geens (CD&V).Beeld Tim Dirven

CD&V-vicepremier Koen Geens wordt geen minister in de volgende regering. Hij wil plaats ruimen voor nieuwe mensen. Dat bevestigt zijn woordvoerster. Geens (62) gaat wel in het parlement zetelen en steunt het voornemen om een Vivaldi-regering op de been te brengen. 

en

Het vertrek van Geens is niet helemaal een verrassing. Begin dit jaar haalde hij zelf als informateur alles uit de kast om een paars-gele coalitie op de been te brengen, zonder succes. In de maanden nadien bleef hij steevast op hetzelfde spoor. Het zou van hem een minder geloofwaardig uithangbord van de Vivaldi-coalitie maken, mocht hij vicepremier blijven van zijn partij. 

Zijn woordvoerster benadrukt echter dat hij de lijn van voorzitter Coens volop blijft steunen, maar Geens had hem al enkele weken geleden laten weten dat hij, indien nodig, plaats wilde maken voor verjonging en vervrouwelijking binnen de partij. Geens leek ook nog lang in de running voor het premierschap, maar die rol is nu zo goed als zeker weggelegd voor een van de twee coformateurs, PS-voorzitter Paul Magnette en Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. 

Geens botste met Magnette toen die de onderhandelingen opblies onder zijn formateurschap en ook met De Croo is de relatie niet uitstekend. Geens past nu voor een rol op het tweede plan en neemt genoegen met het werk als parlementslid.

Sammy Mahdi

Afscheid van de politiek neemt Geens nog niet. Hij gaat in de Kamer zetelen, waar zijn zetel momenteel is ingenomen door ex-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Die was vorig jaar kandidaat om CD&V-voorzitter te worden en moest maar nipt de duimen leggen voor Joachim Coens.

Mahdi zal dus alweer de Kamer moeten verlaten, tenzij die andere CD&V-verkozene uit Vlaams-Brabant, Els Van Hoof, minister wordt. Al is Mahdi misschien ook niet geheel kansloos om tot de regering toe te treden.