Direct naar artikelinhoud
Storm OdetteUpdate

Ook vanavond en vannacht nog veel regen en rukwinden verwacht: ‘Ga niet op het strand wandelen’

Storm Odette richt schade aan in Blankenberge.Beeld Jan Van Maele

Storm Odette heeft al lelijk huisgehouden in Vlaanderen. Vooral de kust kreeg er stevig van langs, maar ook Oost-Vlaanderen werd getroffen. De brandweer kreeg al meer dan 2.000 meldingen binnen. Ook vanavond en vannacht wordt nog veel regen verwacht, aan de kust kunnen er nog rukwinden zijn.

Na windsnelheden tot wel 115 kilometer per uur is storm Odette intussen uitgeraasd, maar aan de kust verwacht weerman David Dehenauw wel nog rukwinden tot 80 en plaatselijk 90 kilometer per uur. En hij verwacht ook nog heel wat regen. Zaterdag viel er in het hartje van Oost-Vlaanderen zo’n 75 millimeter regen per vierkante meter en daar komt vannacht nog heel wat bij. In Vlaanderen verwacht Dehenauw vanavond en vannacht nog 10 tot 30 liter per vierkante meter. In Wallonië kan er zelfs 40 tot plaatselijk 50 liter vallen.

De komende dagen wordt het wat rustiger en droger. Morgen kan er in het westen nog wat regen vallen, maar de dagen daarna blijft het droog.

Storm Odette heeft vrijdag en zaterdag heel wat schade aangericht. Een overzicht per provincie:

West-Vlaanderen

Voor vrijdag werden rukwinden tot 130 kilometer per uur aangekondigd. De hoogste piek werd uiteindelijk gemeten in de haven van Zeebrugge en bedroeg 115 kilometer per uur, meldt weerman David Dehenauw in VTM Nieuws.

De staketsels, strekdammen en de Pier in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge zijn sinds vrijdag afgesloten, aangezien er metershoge golven werden verwacht. De kustdiensten roepen op om niet op het strand te gaan wandelen. Er bestaat namelijk gevaar dat wandelaars geraakt worden door rondvliegend puin dat loskwam door het stormweer, zoals brokstukken van kapot gewaaide strandcabines.

In Middelkerke werden auto’s bedolven onder het zand.Beeld Benny Proot

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) verbood deze voormiddag al met onmiddellijke ingang alle brandingssporten zoals kitesurfen aan de kust. “Er liggen veel stukken van omgewaaide strandcabines op het strand en er staat een felle wind, die combinatie is erg gevaarlijk”, zei hij. “Het verbod komt er in het belang van ieders veiligheid en om de reddingsdiensten te vrijwaren. Zij hebben het nu enorm druk met alle interventies.”

Storm Odette toverde onder meer het strand van Knokke op sommige plaatsen om tot een slagveld. Strandbaruitbaters werden gedwongen om hun strandcabines uit te graven. Sommigen zetten daarbij zelfs een bulldozer in.

Bij de brandweer liepen in totaal al meer dan 2.000 meldingen binnen. In de regio Brugge kwamen intussen al meer dan duizend oproepen binnen. In de meeste gevallen gaan de oproepen over weggewaaide dakbekleding of omgevallen bomen. Onder meer op het Walplein in Brugge viel een exemplaar op enkele geparkeerde wagens.

In de Vanderstichelenstraat in Blankenberge is een gevel ingestort op een bouwwerf van een woning die in afbraak was. De politie zette de straat af nadat ongeruste buurtbewoners hadden gesignaleerd dat de gevel aan het bewegen was. “Vijf minuten later stortte de muur in”, zegt commissaris Philip Denoyette. “Gewonden vielen er niet.”

Storm Odette richtte al schade aan in Blankenberge.Beeld Benny Proot

Ook in Wenduine waren er vannacht heel wat problemen. Zo is een stuk van het plat dak van een klein flatgebouw in de Zeevillalaan weggewaaid. “Daardoor hebben we beslist om de bewoners te evacueren. 11 mensen vonden zelf onderdak, 4 anderen hebben we opgevangen met de gemeente. Het is afwachten wanneer ze terug naar huis kunnen. Veel zal afhangen van het weer. Pas als de storm wat gaat liggen, kan alles afgedekt worden zoals het hoort”, vertelt burgemeester Wilfried Vandaele.

Odette gooit ook het kusttramverkeer in de war. Doordat het stormweer heel wat zand blaast op de tramsporen tussen Oostende en Middelkerke, kan de tram er momenteel niet doorrijden. Er worden pendelbussen ingezet tussen Oostende en Westende, maar ook deze moeten van de traditionele route afwijken omdat er te veel zand op de weg ligt.

De Lijn ondervindt overigens nog meer schade. Ondertussen zijn al twee lijnwinkels gesneuveld. Bij één lijnwinkel is het dak afgewaaid en op een andere is een boom gevallen. 

Er vielen ook verschillende gewonden. In Middelkerke raakte een arbeider uit Eernegem zwaargewond toen een gevel instortte. Op het Mouchotteplein in Middelkerke zijn zaterdagmiddag 50 buurtbewoners geëvacueerd door een torenkraan die op hol geslagen was. Tijdens een interventie voor stormschade in Alveringem raakten drie brandweermannen gewond. Ze waren een omgewaaide boom aan het verzagen toen er plots een stuk afkraakte. 

Over de hele kust zouden zes wandelaars in het ziekenhuis zijn opgenomen nadat ze omver werden geblazen. De slachtoffers liepen snijwonden op.

West-Vlaanderen
Beeld Henk Deleu

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen kreeg de brandweer verschillende oproepen. De telefoon bij de Gentse brandweer staat roodgloeiend. “We hebben sinds vrijdagavond al 150 interventies afgewerkt”, zegt woordvoerster Alisa Coessens van de hulpverleningszone Centrum. “Momenteel staan er nog een 35-tal open maar er blijven er bijkomen. Het gaat vooral om wateroverlast met ondergelopen kelders of dakgoten en regenpijpen die het water niet kunnen slikken. Er zijn ook omgevallen hekken en afgerukte dakpannen, maar de toestand is onder controle.”

De Veldstraat, de belangrijkste winkelstraat in Gent, moest even afgesloten worden na wateroverlast in Galeria Inno. Er was een afvoer verstopt op een plat dak en het water moest weggepompt worden, maar de situatie was snel onder controle.

Op de E40 in Erpe-Mere haalde de brandweer nog maar eens takken van de weg. Verder was er op enkele plaatsen wateroverlast door verstopte daken en beperkte stormschade. Dat was onder meer het geval langs de Wichelsesteenweg in Lede en aan het voetbalplein van FC Smetlede. Daar raakte een container met trainingsmateriaal vernield.

De hulpverleningszone Meetjesland kan nog geen details geven over het aantal oproepen. “Het is heel hectisch. Alle korpsen zijn buiten”, zeggen de hulpdiensten. Er vinden onder meer interventies plaats in Eeklo, Kaprijke, Lievegem en Maldegem. De hulpverleningszone Vlaamse Ardennen meldt tussenkomsten in onder andere Zottegem, Sint-Lievens-Houtem en Oudenaarde. “We hebben een twintigtal oproepen momenteel. Er zijn geen gewonden gemeld en het is minder druk dan in andere zones”, klinkt het. De zone Zuid-Oost rukt onder meer uit in Aalst, Erpe-Mere en Lede.

Bij FC Smetlede vernielde de storm een container met trainingsmateriaal.Beeld RV

In Oost-Vlaanderen is door de hevige regenval het alarmpeil overschreden langs twee onbevaarbare waterlopen. Dat blijkt uit gegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij en de Vlaamse Waterweg. Op verschillende plaatsen viel er op 24 uur meer neerslag dan normaal in een maand en ook de komende uren worden er nog grote hoeveelheden verwacht.

Het alarmpeil werd twee keer overschreden op het Beneden-Scheldebekken. Het gaat om de Molenbeek in Massemen, een deelgemeente van Wetteren, en aan de Durme in Lokeren.

In Massemen viel er de voorbije 24 uur 85 millimeter neerslag en vooral ten oosten van Gent viel op sommige plaatsen tot meer dan 100 millimeter, een uitzonderlijke grote hoeveelheid. “Hierdoor treden op verschillende plaatsen waterlopen buiten hun oevers. Doordat na de droge zomerperiode de bodem nog niet verzadigd was en dankzij de werking van de waterbeheersing infrastructuur, doen er zich momenteel nergens kritieke overstromingen voor”, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

“Ook vanavond en vannacht kan er nog veel neerslag vallen (tot 20mm) en kunnen de reeds grote neerslaghoeveelheden verder oplopen. Voornamelijk in de centraal gelegen rivierbekkens zullen de waterpeilen verder stijgen tot voorbij het waakpeil.” De wachtbekkens worden gevuld maar er worden nergens kritieke overstromingen, waarbij huizen bedreigd worden, verwacht.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is vanochtend rond 6.30 uur de bliksem ingeslagen bij een koppel in Elewijt (Zemst). De schade viel gelukkig al bij al mee, getuigen Diane en Lieyvin aan Het Laatste Nieuws. Een paar brokstukken vielen neer op een wagen die buiten geparkeerd stond.

Nummer 1722 geactiveerd

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722 omdat het KMI voor slecht weer waarschuwt. De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers. Bij een storm of bij wateroverlast bel je 112 enkel indien er mogelijk sprake is van levensgevaar.