Celstraffen tot drie jaar gevorderd voor rellen na promotiematch Antwerp

Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft vrijdag celstraffen gevorderd tot 3 jaar voor de 42 personen die in 2016 rel schopten in de buurt van het Bosuilstadion na de voetbalmatch tussen Antwerp en Eupen. De hooligans riskeren ook tot 10 jaar stadionverbod en geldboetes.

blg
Bron: BELGA

Antwerp speelde in april 2016 gelijk tegen Eupen en mocht daardoor niet in eerste klasse aantreden. Voor de Antwerp-supporters was dat een bittere pil om slikken. Na de match bestormden ze het veld en een aantal van hen geraakten tot in het vak van de bezoekers. Het vak werd snel ontruimd en het waterkanon werd ingezet om de Antwerp-hooligans terug te dringen.

Die werkten hun frustraties dan maar op de politie uit, die in groten getale aanwezig was rond het Bosuilstadion. Verschillende groepen supporters belaagden de politie met verkeersborden, kasseien, nadarhekken en zelfs met een uitgerukte boom. Een combi werd met Bengaals vuur in brand gestoken.

Drieëntwintig politievoertuigen liepen schade op en er raakten vijftien politiemensen gewond. Ook bij de bewoners in de buurt werden vernielingen aangericht. De totale schade werd op meer dan 1 miljoen euro geraamd. De stad Antwerpen, de politie, de brandweer en een aantal buurtbewoners stelden zich burgerlijke partij en eisen een schadevergoeding.

“Onaanvaardbaar”

Er werden kosten nog moeite gespaard om de relschoppers te identificeren. Speurders hadden voor 107 gigabyte beeldmateriaal ter beschikking. Het ging niet alleen om beelden die de politie zelf had gemaakt, maar ook om beelden van tv-zenders, De Lijn en filmpjes op nieuwswebsites. De rechercheurs hadden zo’n duizend uur nodig om alles te bekijken.

Van de relschoppers die geïdentificeerd konden worden, staan er nu 42 terecht voor gewapende weerspannigheid in bende, vernielingen en slagen aan de politie. Tien van hen laten verstek gaan. De procureur vindt dat dergelijk zwaar supportersgeweld streng bestraft moet worden. “Het is onaanvaardbaar dat men onder invloed van alcohol zijn frustraties gaat uitwerken op de politie. Sommige beklaagden duiken bovendien ook in andere dossiers rond voetbalgeweld op, zoals dat van de free fights tussen rivaliserende supportersgroepen. Een belangrijk signaal is nodig.”

Gelet op het groot aantal beklaagden trekt de rechtbank drie zittingen uit om de zaak te behandelen. De zittingen worden op 9 en 16 oktober voortgezet.

 © jvdp

 © jvdp 

 © jvdp 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen