Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Weet wat je smeert: dermatologen waarschuwen voor etherische oliën

Pepermuntolie voor een betere concentratie, lavendel voor ontspanning en citronella tegen muggen. Een druppeltje olie op je huid zou wonderen doen, maar is helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. En dan verkoopt het Amerikaanse bedrijf doTerra de oliën ook nog eens op omstreden wijze. “Sommige varianten bevatten giftige stoffen, die de huid kunnen irriteren of er zelfs doorheen kunnen gaan.”

3 reacties

  • Alexa Grieken

    3 jaar geleden
    Wie dit onverdund gebruikt heeft nooit geleerd hoe je dit moet gebruiken. Geen paniek zaaien omdat mensen niet weten wat de verhoudingen moeten zijn.
  • Greet Vanlaer

    4 jaar geleden
    Inderdaad, Jurgen. Het is uiteraard niét de bedoeling dat je etherische oliën onverdund gebruikt, en het is evenmin de bedoeling dat je ze in je badwater giet zonder ze te stevig te verdunnen met bijvoorbeeld amandelolie. Tot mijn afgrijzen heb ik een apotheker ooit tegen een klant horen zeggen -met mijn eigen oren- dat ENKELE druppels etherische olie doorslikken (onverdund!) goed zou zijn voor je keel. Ongelooflijk!
  • Jurgen De Meester

    4 jaar geleden
    Elke essentiele olie heeft een sds (safety data sheet) die bepaald welke gevarensymbolen op het flesje moeten staan en welke safety en precaution zinnen op het label moeten. Nog steeds zijn er heel wat 'afvullers' die het niet nauw nemen met de wetgeving. Indien dit wel zo zijn dan zou je als consument niet uit de lucht vallen dat je essentiele olien niet onverdund mag gebruilen. Er staan immers als het label wettelijk in orde is voldoende waarschuwingen op het flesje.