Direct naar artikelinhoud
Politiek

Zijn de uren van Bouchez als MR-voorzitter geteld? ‘Het is over en uit’

Zijn de uren van Bouchez als MR-voorzitter geteld? ‘Het is over en uit’
Beeld Photo News

Moet Georges-Louis Bouchez een stap opzij zetten als voorzitter van de Franstalige liberale partij MR? Volgens eensluidende bronnen in meerdere Franstalige media zou een ‘coup’ in de MR nabij zijn. Een overgangsvoorzitter zou, al dan niet in duo, vanaf volgende week het partijleiderschap gaan waarnemen. 

De soms onnavolgbare manoeuvres van Georges-Louis Bouchez doen al langer de wenkbrauwen fronsen binnen en buiten zijn partij. In de finale naar de vorming van de regering liet hij de Vivaldi-coalitie nog ei zo na in de gracht belanden met een explosief interview in Humo.

Bij de aanstelling van de MR-leden in de nieuwe federale regering ging het eind vorige week pas goed mis. Tot vele verbazing dook Bouchez de naam op van Mathieu Michel - broer van Charles, zoon van Louis - om staatssecretaris te worden in de regering. Een nauwelijks verholen zoenoffer aan de Michel-clan aan wie Bouchez het partijleiderschap te danken heeft. 

Nog merkwaardiger was de aanstelling van Denis Ducarme als minister in de Waalse regering, waarvoor partijgenote Valerie De Bue onverwacht plaats moest ruimen. Vervelend detail: door de gedwongen exit van De Bue telde de Waalse regering plots minder dan een derde vrouwen, en was ze decretaal gezien niet langer legaal samengesteld. Na twee uur werd Ducarme opnieuw vervangen door De Bue, die dus gewoon blijft zitten, weliswaar in het besef dat haar eigen voorzitter haar overboord wil kieperen.

‘Over en uit’

Eén en ander cumuleerde dit weekend in groeiend intern protest bij de MR. Volgens bronnen in Le Soir en de Sudpresse-kranten zijn de uren van Bouchez als voorzitter geteld. Het eigengereide gedrag van de Bergense politicus zou de stabiliteit in de partij te veel in gevaar brengen. Er zou druk uitgeoefend worden op Bouchez om zelf een stap opzij te zetten. Maar dat lijkt hij voorlopig te weigeren. “Ik neem geen ontslag”, liet hij vanmiddag nog optekenen tegenover de Sudpresse-redactie. 

Niettemin lijkt de revolte niet te gaan liggen. “Het is over en uit”, liet een partijzwaargewicht vanmiddag horen in Le Soir. Maandag zou de beslissing vallen. Intern zou al druk gezocht worden naar een of twee interim-partijleiders, in afwachting van nieuwe voorzittersverkiezingen. 

De MR heeft een geschiedenis van interne afrekeningen. In 2011 moest toenmalig voorzitter Didier Reynders opstappen na een machtsgreep van concurrent Charles Michel. De verdeeldheid tussen de twee machtsblokken loopt nog altijd als een kloof doorheen de blauwe partij.