Direct naar artikelinhoud
PensioenenZware beroepen

Regering-De Croo haalt vroeger pensioen voor zware beroepen van tafel

Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

In het nieuwe regeerakkoord is er geen sprake meer van een gunstige pensioenregeling voor zware beroepen. Wat de regering-De Croo in de plaats zal stellen, is onduidelijk.

Het was een van de grote pensioendossiers tijdens de vorige legislatuur: de zware beroepen. De regering-Michel had dan wel beslist om de pensioenleeftijd op te trekken naar 67 jaar, wie zijn hele leven zwaar werk had verricht zou vervroegd mogen afzwaaien. Alleen: de onderhandelingen tussen bonden en werkgevers daarover liepen destijds helemaal vast. In het nieuwe regeerakkoord is de regeling van de zware beroepen helemaal verdwenen.

Bewust, zo blijkt bij een rondvraag bij de onderhandelaars van de pas aangetreden Vivaldi-coalitie. Het dossier was helemaal vergiftigd geraakt. Vooral Open Vld wilde het van tafel. Onderhandelaar Vincent Van Quickenborne verzette zich de voorbije jaren fel. De liberalen vreesden, samen met de N-VA, dat de regeling voor de zware beroepen te veel geld zou kosten. Bij de onderhandelingen destijds bleek dat de vakbonden de groep van zware beroepen zo ruim mogelijk wilden maken. 

Wat er in de plaats komt, is nog compleet onduidelijk. Tegen september volgend jaar wil de regering een pensioenhervorming op poten zetten. Socialisten en groenen hopen van dat moment alsnog gebruik te maken om toch een geste te doen voor wie een zware carrière heeft gehad. 

In het regeerakkoord staat alvast niets over vroeger stoppen met werken. Wel zijn er enkele passages over een betere regeling voor het einde van de loopbanen. Er wordt daarbij onder meer gewezen naar het bestaande systeem van ‘landingsbanen’. Mensen boven de 55 jaar kunnen dan minder uren per week gaan werken, hun lager loon wordt dan aangevuld met een uitkering. Ook is er sprake om het deeltijds pensioen verder uit te bouwen. “Het is aan minister van Pensioenen Karin Lalieux (PS) om een goede regeling uit te werken”, klinkt het bij de socialisten. 

Fel debat

Sowieso ziet het er naar uit dat het geleverde werk rond de zware beroepen van de voorbije legislatuur naar de prullenmand mag. Er werden toen na zeer lang overleg tussen vakbonden, werkgevers en de regering vier criteria opgesteld om te bepalen wat een zwaar beroep is: zware fysieke belasting, veiligheidsrisico’s, moeilijke uurroosters (nachtarbeid) en stress. De volgende stap, een concrete lijst van zware beroepen goedkeuren, kon de regering niet zetten. Het budget was nochtans al voorzien. De socialisten willen nu dat geld opnieuw aanspreken om toch ‘een geste’ uit te werken.

Hoe dan ook zal het verdere pensioenbeleid nog een fel debat opleveren binnen de regering-De Croo. Terwijl de socialisten vooral inzetten op het verhogen van de laagste pensioenen, vragen de liberalen om de toegang tot het minimumpensioen te beperken. Lange periodes van werkloosheid zouden bijvoorbeeld niet automatisch worden opgenomen in de pensioenberekening. Beide staan in het regeerakkoord, maar alles moet nog praktisch uitgewerkt worden. De bedoeling zou wel zijn de sociale partners zoveel mogelijk te betrekken.

De ploeg-De Croo na de vertrouwensstemming in het Europees Parlement. In het nieuwe regeerakkoord staat niet over het dossier van de zware beroepen.Beeld Photo News

“Het ontbreken van een regeling rond de zware beroepen is een minpunt uit het akkoord”, stipt Jean-Marie Debaene van de socialistische vakbond ABVV aan. “We zullen zien of we met de sociale partners een en ander kunnen rechttrekken.” Bij het ACV willen ze nog geen commentaar geven. Net zoals hun socialistische collega’s komt de top van de christelijke vakbond vandaag bij elkaar voor een evaluatie van het regeerakkoord.