Regering-De Croo haalt vervroegd pensioen voor zware beroepen van tafel

In het nieuwe regeerakkoord is geen spoor meer te vinden van een gunstige pensioenregeling voor zware beroepen. Dat is een bewuste keuze, blijkt uit een rondvraag bij de onderhandelaars van de coalitie, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag.

Tijdens de vorige legislatuur had de regering-Michel de intentie om de pensioenleeftijd op te trekken naar 67 jaar. Wie zijn hele leven zwaar werk had verricht, zou vervroegd mogen afzwaaien. In samenspraak met de vakbonden en werkgevers had de regering vier criteria opgesteld om te bepalen wat een zwaar beroep is: fysieke belasting, veiligheidsrisico’s, moeilijke uurroosters (nachtarbeid) en stress.

Te duur

Alleen liepen de onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers daarover hopeloos vast. In het nieuwe regeerakkoord is de regeling zelfs helemaal verdwenen. De Vivaldi-partijen vinden dat het dossier vergiftigd geraakt was. Vooral Open Vld – en dan specifiek Vincent Van Quickenborne – verzette zich tegen de regeling, omdat het te duur zou zijn.

Het is nog onduidelijk wat de regering-De Croo nu in de plaats zal brengen. Budget voor de lijst van zware beroepen was al voorzien, maar het is nu de bedoeling dat er een alternatief komt. ‘Het is aan minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) om een goede regeling uit te werken’, klinkt het bij de socialisten, die de voorziene middelen daarvoor willen gebruiken.

Evaluatie

‘Het ontbreken van een regeling van de zware beroepen is een minpunt in het akkoord’, stipt Jean-Marie Debaene van de socialistische vakbond ABVV aan. Bij het ACV willen ze nog geen commentaar geven. Net zoals hun socialistische collega’s komt de top van de christelijke vakbond dinsdag bij elkaar voor een evaluatie van het regeerakkoord.

De pensioenproblematiek belooft nog een moeilijke discussie te worden binnen de nieuwe regering. Terwijl de socialisten de verhoging van de laagste pensioenen als paradepaardje hebben, willen de liberalen de toegang tot een minimumpensioen beperken. Beide punten staan in het regeerakkoord, maar het valt af te wachten hoe ze met elkaar te rijmen zijn.

Meer