Direct naar artikelinhoud
InterviewHenk Van Daele

‘Borstkanker is geen vrouwenziekte. Alleen durven mannen er niet over praten’

‘Borstkanker is geen vrouwenziekte. Alleen durven mannen er niet over praten’
Beeld RV

Mannen krijgen 113 keer minder vaak borstkanker dan vrouwen. Maar dat betekent niet dat ze het niet krijgen. Henk Van Daele (90) wil met zijn vzw BorstkankerMAN tijdens de borstkankermaand in oktober één dag de focus op mannen te leggen.

Hoe bent u te weten gekomen dat u borstkanker had?

“Niet door een dokter, maar dankzij mijn vrouw. We kenden twee vrouwen die aan borstkanker overleden waren. Toen mijn vrouw me over de borst streelde, heeft ze een klein bolletje, de tumor, ontdekt. We hadden geluk met onze huisarts. Hij had ooit al eens een man gezien die borstkanker had. In 1999 waren er weinig mensen op de hoogte dat zoiets überhaupt kon. Alles is toen heel snel gegaan. Iets meer dan een week later lag ik te herstellen van een chirurgische ingreep.”

Met andere woorden, uw tepel werd weggehaald.

“Ja, in vaktermen heet dat een gemodificeerde radicale mastectomie. Dat betekent dat de chirurg mijn tepel en borstweefsel heeft weggesneden en okselklieren heeft verwijderd. Het is een vreselijk gevoel wanneer men voor de eerste keer alle verbanden wegneemt en je ziet dat je een tepel minder hebt. In de plaats krijg je een litteken, dat ondertussen wel uitgegroeid is. Maar ik durfde niet meer naar een zwembad gaan. Gelukkig is dat voor negentigjarigen niet zo’n probleem meer. Op het strand loop ik wel in bloot bovenlichaam.”

Maar daarmee is de kanker nog niet verdwenen, natuurlijk.

“Een chemotherapie is me gelukkig gespaard gebleven. Maar ik heb nadien inderdaad een radiotherapie van 25 sessies gedaan en een anti-hormoontherapie. Ik maakte te veel vrouwelijke hormonen aan. Die therapie moet voorkomen dat je in de andere borst een gezwel ontwikkelt. Dat heeft allemaal samen acht jaar geduurd. Voor veel mannen is dat een heel vervelende periode. Nevenwerkingen van die pillen kunnen onder andere libidoverlies en impotentie zijn. Gelukkig heb ik daar niet al te veel last van gehad. Maar het is wel een opluchting als je kan stoppen met die pillen.”

Waarom is de internationale dag van borstkanker bij mannen zo belangrijk?

“Wij willen in de eerst plaats voor bewustwording zorgen en mensen informeren dat borstkanker niet uitsluitend een vrouwenziekte is. In de maand oktober is er terecht heel veel aandacht voor de ziekte, maar organisaties zoals Think Pink en Pink Ribbon vergeten elke keer ook de man een plek te geven in dat verhaal. En dat is jammer, vooral omdat borstkanker bij mannen in België nog steeds niet bespreekbaar is. Er is vandaag nog steeds een drempel om daar als man over te praten. In de Verenigde Staten ligt dat helemaal anders. Richard Roundtree, de acteur uit de film Shaft, praat al jaren heel open over zijn ervaringen met borstkanker. Wij zouden ook een rolmodel kunnen gebruiken dat het onderwerp meer bespreekbaar maakt.”

Zijn er verschillen tussen borstkanker bij mannen en vrouwen?

“Uit de data blijkt dat mannen iets ouder zijn dan vrouwen wanneer ze borstkanker krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop mannen borstkanker krijgen is 68 jaar. Bij vrouwen is dat 61 jaar. In vergelijking met vrouwen wordt borstkanker bij mannen vaker in een later stadium ontdekt. De tumor is dan al groter en vaak uitgezaaid. En net zoals bij vrouwen geldt: hoe jonger je bent, hoe gevaarlijker, hoe sneller de kanker zich verspreidt.”

Meer info op BorstkankerMan.be