Internationale Dag van de BorstkankerMAN: "Ga ook als man meteen naar de dokter wanneer je een knobbeltje voelt"

Het is Internationale Dag van de BorstkankerMAN, een dag die er de aandacht op wil vestigen dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Kris Cabus uit Mechelen kreeg 10 jaar geleden te horen dat hij borstkanker had, hij was toen 50. Hij raadt mannen aan om alert te zijn.

"Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Wees als man alert voor knobbeltjes en schuine of lekkende tepels", zegt Kris Cabus (60) uit Mechelen. Samen met enkele lotgenoten trekt hij met BorstkankerMAN vzw naar buiten om het probleem van borstkanker bij mannen bespreekbaar te maken.

"Dat is ook nodig", zegt Kris in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen. "Veel mannen weten niet dat borstkanker ook bij hen kan voorkomen. Als ze dan de diagnose krijgen, denken ze vaak dat ze alleen op de wereld zijn.  Daardoor hebben ze het moeilijk om over hun ziekte te praten en ermee naar buiten te komen."

Veel mannen voelen zich alleen op de wereld als ze te horen krijgen dat ze borstkanker hebben

Kris kreeg 10 jaar geleden te horen dat hij borstkanker had, hij was toen 50. "Ik voelde knobbeltje in de buurt van mijn tepel. Ik was meteen gealarmeerd, ook omdat mijn broer 20 jaar geleden aan borstkanker is overleden", zegt Kris. "Het werd een lange tocht die voor veel vrouwen bekend in de oren klinkt. "Ik heb een mammografie en punctie moeten ondergaan, en daar bleek dan uit dat het om een kwaadaardige tumor ging."

Borstkanker bij mannen is eerder zeldzaam. "Dat heeft ook gevolgen voor de medische dienstverlening", zegt Kris. "Zo is medicatie vooral op vrouwen gericht, bijvoorbeeld op hormonaal vlak. Net omdat het zo weinig voorkomt bij mannen is er amper onderzoek naar en is er ook weinig of geen specifieke medicatie."

Alert blijven

"Het is belangrijk dat mannen weten dat ook zij borstkanker kunnen krijgen", vindt Kris. "Blijf alert en controleer jezelf. Als je twijfelt, vraag dan ook zeker aan de dokter of het geen borstkanker zou kunnen zijn. Omdat de ziekte zeldzaam is, zullen dokters vaak niet meteen gealarmeerd zijn, terwijl ze dat bij vrouwen wel zouden zijn."

Intussen is het al een tijdje geleden dat er bij Kris borstkanker is vastgesteld. "Ik voel me genezen. Al zegt mijn dokter dat "genezen" niet het juiste woord is. Ik ga altijd op controle moeten blijven gaan, en zal alert moeten blijven voor nieuwe knobbeltjes."

Meest gelezen