Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

Na Waalse ook Brusselse regering in quarantaine: Sven Gatz test positief

Brussels minister Sven Gatz (Open Vld).Beeld BELGA

Waals minister van Toerisme en Bestuurszaken Valérie De Bue (MR) is besmet met het coronavirus. Dat laat haar woordvoerder weten. De volledige Waalse regering schort haar publieke activiteiten uit voorzorg op. Ook de Brusselse regering gaat in quarantaine nadat minister Sven Gatz (Open Vld) positief heeft getest.

De Bue weet sinds vanochtend dat ze besmet is met Covid-19. Ze stelt het goed en werkt verder vanop afstand, meldt de Waalse regering in een communiqué.

Het laatste fysieke contact met de voltallige Waalse regering dateert van vorige week vrijdag, toen Christophe Collignon (PS) de eed aflegde als minister in het Waals Parlement. De coronaregels werden daarbij gerespecteerd, maar uit voorzorg schorsen alle Waalse ministers toch tijdelijk hun publieke activiteiten op.

De geplande bijeenkomst van de regering morgen zal via videoconferentie plaatsvinden. Alle Waalse ministers laten zich vandaag nog testen en blijven zeker nog in afzondering tot ze het resultaat van die test kennen, benadrukt de regering.

MR-politica Valérie De Bue ontwikkelde zondag al coronasymptomen en was "uit voorzorg" niet aanwezig op het partijbureau en de interparlementaire conferentie van maandag.Beeld Photo News

Binnen de MR moet voorlopig niemand in quarantaine. De Bue ontwikkelde zondag al coronasymptomen en was “uit voorzorg” niet aanwezig op het partijbureau en de interparlementaire conferentie van maandag, waar het lot van voorzitter Georges-Louis Bouchez ter sprake kwam.

Die laatste kwam onder vuur te liggen nadat hij net Valérie De Bue in de Waalse regering wilde vervangen door Denis Ducarme, voor wie geen plaats meer was in de federale casting. Dat ging toen niet door, omdat het decretaal vastgelegde minimum aantal vrouwen in de Waalse regering dan niet meer gehaald zou worden.

Brussel

Ook Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) heeft positief getest op Covid-19. De Brusselse regeringsleden met wie minister Gatz tijdens de ministerraad op donderdag 1 oktober in contact kwam, laten zich testen en schrappen voorlopig hun officiële activiteiten.

“De minister vertoont milde symptomen van het virus en zal zoals verplicht is twee weken in quarantaine gaan. Hij blijft digitaal en vanop afstand werken”, vertelt woordvoerster Eva Vanhengel. De kabinetsmedewerkers met wie de minister meer dan vijftien minuten in nauw contact is gekomen, zullen zich allemaal laten testen en gaan ook in quarantaine.

Vorige week donderdag nog kwam de Brusselse regering samen naar aanleiding van haar wekelijkse ministerraad. Tijdens deze vergadering werden de vooropgestelde veiligheidsmaatregelen nageleefd. Uit voorzorg zullen de leden van de Brusselse regering zich laten testen. In afwachting van het resultaat schrappen ze hun officiële activiteiten en werken ze digitaal en vanop afstand. Dit met uitzondering van minister Maron, die vorige week op werkbezoek was in Berlijn, en staatssecretaris Ben Hamou, die met zwangerschapsverlof is.