OVERZICHT. Aantal woninginbraken op laagste peil in 20 jaar in Leuven

De Leuvense politie lijkt stilaan de overhand te nemen in de strijd tegen inbrekers. In 2016 daalde het aantal inbraken in woningen met meer dan 40 procent. In totaal waren er 325 woninginbraken minder in de universiteitsstad dan tijdens het jaar voordien. Ook het aantal werf- en bedrijfsinbraken daalde in 2016. Verhoudingsgewijs werd er meer ingebroken in deelgemeente Kessel-Lo, terwijl het aandeel van Leuven-centrum in het totale overzicht daalde.

Stef Telen

Een en ander blijkt uit cijfers die de korpsleiding van de politiezone Leuven donderdagochtend heeft voorgesteld. In 2016 registreerde de politie 438 inbraken in woningen, flats en studentenkamers. Dat is een forse daling met 325 inbraken of 42,6 procent in vergelijking met 2015. Het is al het derde jaar op rij dat het aantal inbraken daalt en het laagste aantal in 20 jaar.

September blijkt de enige maand waarin het aantal inbraken in vergelijking met dezelfde maand een jaar voordien overschreden wordt. Voorts lijkt de voorkeur van inbrekers te verschuiven van appartementen naar woningen. Terwijl de verhouding woning-flat in 2015 nog ongeveer gelijk was, wordt er nu beduidend meer (64 procent tegenover 30 procent) ingebroken in woningen. In totaal werd er in 2016 25 keer ingebroken in een studentenkamer.

Actieradius

Opvallend is de verschuiving van de actieradius van de inbrekers. Zo stijgt het aantal inbraken in Kessel-Lo en Wilsele/Wijgmaal ten voordele van Leuven-centrum en in mindere mate Heverlee.

Ook in de strijd tegen inbraken in onder meer horecazaken en bedrijven boekt de Leuvense politie winst. Het aantal inbraken in de zogenaamde 'andere bestemmingen' daalde met 21,5 procent of 53 inbraken tot 274 in 2016. De daling is globaal, behalve voor het aantal inbraken in aanhorigheden (het gevolg van een piek in kelderinbraken in maart 2016) en in scholen.

Successen

De Leuvense recherche is op verschillende ophelderingen bijzonder fier. Zo viel een ware plaag van inbraken via keldergaten in horecazaken volledig stil na de arrestatie van zes daders. In de gebouwen van het UZ Leuven en de KU Leuven werd een 62-jarige Nederlandse veelpleger gevat die minstens vier zware diefstallen op zijn actief had en ook twee Roemenen liepen tegen de lamp. Zij stalen in totaal voor meer dan 100.000 euro aan materialen bij zeven diefstallen op een industriezone.

Ook in 2017 blijft de strijd tegen inbrekers een topprioriteit voor de Leuvense politie. Meer details over de cijfers van 2016 en blik op het actieplan voor het nieuwe jaar in Het Nieuwsblad editie Leuven-Hageland van vrijdag 13 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen