Direct naar artikelinhoud
Griekenland

Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad runde criminele organisatie

Het publiek buiten de rechtbank ontving het oordeel met luid gejuich, maar daarna braken rellen uit.Beeld REUTERS

De Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad is een criminele organisatie. Dat oordeelde de rechtbank in Athene. Het merendeel van de 68 leden en aanhangers, die terechtstonden voor (poging tot) moord en illegaal wapenbezit, is schuldig bevonden. Het megaproces duurde ruim vijf jaar.

De meest geruchtmakende geweldszaak was de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas, die de directe aanleiding vormde voor de gerechtelijke vervolging van de partij. Een Gouden Dageraad-lid stak hem in 2013 dood op straat, daartoe aangezet door hogere partijleden die nu medeplichtig zijn bevonden aan de moord. Onder de verdachten waren achttien voormalige parlementsleden. Zij zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, waarop een gevangenisstraf van minimaal tien jaar staat.

Buiten het gerechtsgebouw hadden zich ruim vijftienduizend demonstranten verzameld voor de historische uitspraak, die als een test voor de Griekse democratie werd beschouwd. Het publiek ontving het oordeel met luid gejuich, maar direct daarna braken ongeregeldheden uit.

Het vonnis lijkt het definitieve einde van de Gouden Dageraad, die tijdens de crisis in 2012 nog 7 procent van de stemmen haalde.